Myši patří do nebe aneb pojďme do kina, dokud můžeme

Myši patří do nebe aneb pojďme do kina, dokud můžeme
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
A tentokrát vezměte do tašky zdravou svačinku a přibalte s sebou i děti. Ve spolupráci ČR, Francie, Polska a Slovenska vznikl animovaný film MYŠI PATŘÍ DO NEBE. Premiéru má tato dobrodružná komedie 7. října.

Upřímně si musíme přiznat, že poslední roky to u nás s tvorbou animovaných filmů nebylo nejlepší, a tak jsme zasycení komerčními projekty, které chrli do světa Disney. Film MYŠI PATŘÍ DO NEBE má dobře našlápnuto, aby si jeho hrdiny dětské publikum oblíbilo.

Na scénáři pracovali Alice Nellis a Richard Malatinský. Inspirovat se nechali stejnojmennou knihou Ivy Procházkové. O výtvarnou koncepci a režii se postarali Denisa Grimmová a Jan Bubeníček. Dobrodružný animák jde sice do kina až začátkem října, ale už se divákům představil na prestižním FF animovaných filmů ve francouzském městečku Annecy a divákům se moc líbil. Na FF v Šanghaji dokonce kategorii animovaných filmů vyhrál. Představil se i na domácí půdě na Anifilmu v Liberci, kde si vysloužil velký potlesk.

Hvězdou filmu je myška Šupito a krok s ní drží mladý lišák Bělobřich. Šupito je mladá myší puberťačka, která je v nitru velmi bojácná a celý svůj krátký život se snaží zvířata ve svém okolí přesvědčit, že je velmi statečná a téměř se vyrovná svému otci, který za ochranu ostatních položil život. Bojoval s hrůzostrašným lišákem Tlamounem, který terorizuje celé okolí. Bělobřich je pravým opakem svého strašlivého pěstouna. Bělobřich je přátelský a obětavý. Jenže Šupito si mladého zrzka vyhlédne, aby mu vytrhla z ocasu pár chlupů a dokázala tak všem sousedům, že se nebojí.

Jenže „klukovina“ končí nešťastně a obě zvířátka se ocitnou před nebeskou bránou, aby se stala novými přírůstky vybraného osazenstva. Čeká je tak mnohem větší dobrodružství, než si uměli představit.

Myšku Šupito namluvila Pavlína Balner a zrzavého Bělobřicha Matouš Ruml. Zvířátek je ale ve filmu celá řada. Šupito má věrného kamaráda krtka, který se (ale opravdu!) podobá Lukášovi Pavláskovi, který mu propůjčil svůj hlas. Tátu mladé šedé myšky namluvil Ondřej Vetchý a v hlase zlého, temně vrčícího lišáka poznáte Martina Stránského. U nebeské brány hlídá zlobivá rohatá koza s hlasem Ludmily Molínové. Poznáte také hlasy Davida Novotného, Jiřího Lábuse, Barbory Hrzánové, Miroslava Etzlera, Martina Dejdara a Matěje Rupperta.

A pokud chcete vědět o filmu i něco navíc, co se v kině nedozvíte, tak pokračujte ve čtení.

Natáčelo se 14 měsíců na 11 scénách. Za celou prací stojí 8 animátorů a 20 členů štábu. Natočilo se 1400 záběrů, ve kterých se objevilo 80 originálních postav. Myška Šupito je vysoká 15 cm, největší zvířecí postava je krokodýl. Jeho hlava měla 1 metr.

Slovy producenta Vladimíra Lhotáka:

Film je určen dětem od 6 do 12 let a jejich rodičům a prarodičům. Všichni se mohou těšit na příběh o nepravděpodobném kamarádství dvou nepřátel, kteří zjistí, že jejich přátelství je výjimečné a má cenu se za něj poprat.

Film doprovází velice podařená hudba z dílny Krysztofa Aleksandera Janczaka, která dotváří atmosféru filmu.

Zdroj:

  • Tiskový materiál vydaný k filmu od TOTALFILM