Případy Josefa Klímy: Jak snadné bylo připravit rodiče o dítě a kam zmizeli trampové a stopařky v Českém Švýcarsku

Případy Josefa Klímy: Jak snadné bylo připravit rodiče o dítě a kam zmizeli trampové a stopařky v Českém Švýcarsku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Josef Klíma patři rozhodně mezi naše nejznámější investigativní novináře. Dokázal tvrdošíjně rozkrývat kauzy, které hýbaly společností, dlouhé roky působil v pořadu Na vlastní oči, napsal celou řadu knih a spolupracoval na řadě scénářů (Sedm schodů k moci, Atentát, Reportérka, Expozitura).

Jsou případy, nad kterými zůstává rozum stát. Většinou mají společné dvě věci: naprostou bezmoc lidí, kterých se týkají, a beztrestnou ignoranci institucí, které nedělají svou práci.

Zdroj: TV Prima

Kupčení s dětmi v porodnicích?

Tentokrát si Josef Klíma posvítí na záhadné případy, které se udály matkám před desítkami let v porodnicích, kdy místo štěstí zažívaly nejhorší chvíle svého života.

Smrt novorozence přímo v porodnici je smutná událost, která se občas přihodí. Jenže existují lidé, kteří jsou přesvědčeni, že jejich dítě nezemřelo, ale v porodnici jim ho ukradli. Přestože jim dlouhá léta všichni říkali, že jsou blázni a musí se se smrtí dítěte smířit, nové poznatky jim dávají za pravdu. Při narození jejich dítěte se udály v porodnici divné věci a nešlo o ojedinělé případy. Jenže i přes roky pátrání tito lidé naráželi na úřadech na neochotu cokoliv prošetřit.

Teprve teď přišel čas, kdy na povrch vyplouvají neuvěřitelné věci. Janu Ulrychovou z Děčína nejdřív všichni považovali za blázna. V roce 1970 porodila zdravou holčičku. Nejdřív jí novorozeně tři dny neukázali, pak jí lékařka předložila k podepsání dokumenty, že dítě v noci zemřelo a že se o nic nemusí starat. Nikdo jí neřekl, co se stalo, a nikdy neviděla tělo své dcery. Léta běžela dál, Jana se stala znovu matkou, ale bolest ze ztráty dítěte nezmizela. Proto po letech začala pátrat. Podobně jako další lidé, kteří s ní sdílejí tento osud, začala nacházet velké množství nesrovnalostí. Třeba v rodném a úmrtním listě, a dokonce i v hrobě, neboť po exhumaci vyšlo najevo, že v něm nebyly ostatky dítěte a ani v něm nikdo nikdy neležel.

Podobných případů našel Josef Klíma na tři desítky. Tři desítky zoufalých rodičů, kteří přišli o dítě podivným způsobem a tuší, že právě oni byli nedobrovolnými dárci svých dětí.

 Že se nemusí jednat o výmysly, v pořadu potvrdil i bývalý porodník:

 Já myslím, že si asi nic nepopletla, tam se děly hrozný sviňárny – ve smyslu zašantročení dětí.

Co všechno se ještě lidem pátrajícím po pravdě podařilo zjistit? Právě o tom je napínavá reportáž, která nemůže žádného rodiče nechat chladným.

Josef Klíma
Josef Klíma | Zdroj: FTV Prima

Záhadná smrt tří trampů a zmizení stopařek může souviset

Zločin se nevyhýbá ani nejkrásnějším českým lokalitám. V roce 1987 byly v Hřensku nalezeny ostatky tří trampů. Policie si tenkrát s vyšetřováním moc práce nedala. Dva mladíci a jedna dívka měli být zabití kulovým bleskem. Detaily, například to, že těla byla ukrytá pod vrstvou hlíny a větví a zřejmě měla i svázané ruce a nohy, nikdo neřešil.

Za rok se nedaleko místa této tragédie ztratily dvě stopařky. Naposled je viděl výběrčí u Pravčické brány, který viděl také jako poslední trojici trampů.

On sám v pořadu Josefa Klímy uvedl, že je přesvědčený o tom, že vraždil stejný člověk, pohraniční strážník. Zvláštní je, že ke stejnému závěru došla i matka jedné z obětí. I v tomto případě dělaly úřady vše pro to, aby se nic nevyřešilo.

Co všechno se podařilo vytrvalému novináři Jaroslavu Marešovi zjistit, to se dozvíte v pořadu Případy Josefa Klímy ve středu ve 22:45 na Primě.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • blesk.cz,
  • Autorský text