Princeznu rebelku si před půl stoletím zahrála tehdy čtyřiadvacetiletá Jaroslava Pokorná

Princeznu rebelku si před půl stoletím zahrála tehdy čtyřiadvacetiletá Jaroslava Pokorná
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ráno 9. září si můžete na ČT1 připomenou jednu ze starých studiových pohádek Československé televize. Blonďatou princeznu, která si nechtěla vzít vybraného ženicha, si zahrála Jaroslava Pokorná, kterou si nejspíš vybavíte jako Toničku, vdovu po Pepíkovi Hnátkovi, ze seriálu Okresní přebor.

Jaroslava Pokorná je dcerou spisovatele, překladatele a divadelního vědce a dramaturga Jaroslava Pokorného (1920-1983) a překladatelky Marie Pokorné (1922-1969). Vyrůstala v kulturním prostředí a studium na DAMU stihla ještě do roku 1968. V té době už hostovala v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého a ve Vinohradském divadle. Do školy se ještě vrátila. Když vychovala dvě dcery, mohla konečně ukojit touhu po vzdělání. V devětačtyřiceti letech tak nastoupila k dennímu studiu na katedru autorské tvorby a pedagogiky. Tam po dokončení studia zůstala učit.

V mládí hrála Jaroslava Pokorná hlavně temperamentní komické role, později se posunula ke složitějším psychologickým charakterům a dnes je nejčastěji obsazovaná do rolí babiček. Přestože se vždy věnovala hlavně divadlu, zanechala stopu i před kamerou.

K velkým projektům patřila role Libuše Palachové v trilogii Hořící keř (HBO MAX). Tato role herečce přišla hodně smysluplná a nastudovala si k tématu vše, co sehnala. Podařilo se jí prohlédnout si i rodinné fotografie z Janova pohřbu. Paní Palachová už v době natáčení bohužel nežila, tak se setkala alespoň s její vnučkou, dcerou staršího syna.

Jaroslava Pokorná
Jaroslava Pokorná | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Roli jí nabídla Agnieszka Hollandová, se kterou se zná už od studií a hrála v jejích studentských filmech.

S režisérkou Hollandovou se při práci potkala opět, když přijala roli ve filmu Šarlatán (Netflix, HBO MAX, Voyo). Zahrála si tam bylinkářku Josefu Mühlbacherovou, která slavného léčitele Mikoláška zasvětila do umění diagnózy z moči a léčby bylinami.

Jak v minulosti Jaroslava Pokorná uvedla, k léčitelům je velice skeptická a nikdy by je nevyhledala. Podle jejího názoru jsou to většinou podvodníci, kteří tahají z nešťastných lidí peníze. Chápe však, že člověk v zoufalé situaci zkouší úplně všechny možnosti.

Nejpopulárnější televizní role čekala na herečku až ve stáří. O fotbalovém nadšení u ní sice nemůže být ani řeč, ale to naštěstí její role nevyžadovala. V celovečerním filmu Poslední zápas Pepíka Hnátka si zahrála s Miroslavem Krobotem. Ještě předtím (dějově však až po smrti Pepíka Hnátka) si užila natáčení seriálu Okresní přebor hlavně s Luďkem Sobotou a byla překvapená, jak dobře mu vážná role sedla.

Jaroslava Pokorná se nebrání ani spolupráci s mladými režiséry a zahrála si třeba v režisérské prvotině Jiřího Mádla Pojedeme k moři  a ve filmu Chvilky začínající režisérky Beáty Parkanové.

Zdroje článku: