Poslední oběť: Pomstychtivá Březinová se před ničím nezastaví

Poslední oběť: Pomstychtivá Březinová se před ničím nezastaví
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kriminalista Fučík už je ve třetí epizodě přesvědčen, že Táňu Hrubanovou zabil některý z podezřelých jedem. Svého kolegu tak přesvědčuje, že autonehoda nemá pro případ význam, protože vědkyně by zemřela i bez bouračky.

Zatrpklá Březinová se chová podezřele. Z krádeže laboratorních vzorků obviňuje kněze Alberta. Chce vzbudit dojem, že právě on zabil Hrubanovou, protože mu vadil její autoritativní přístup a plán, že si ocenění za výzkum přivlastní sama. Upozorňuje také na to, že Albert jezdil do práce jejím autem, a mohl tak kdykoliv brzdy na vozidle poškodit.

Hrubanovi se však na její teorii něco nezdá, poblázněná a nervózní pracovnice výzkumného ústavu mu přijde úplně mimo. Navíc všichni vidí, že se snaží udržet si místo ve výzkumném týmu, kde o ni ale nikdo nestojí – její výpověď, kterou dostala od zavražděné Táni, je stále platná.

Fučík se Alberta dlouze vyptává na manželství Hrubanových. Albert je v šoku, když dostane informaci, že se případ nevyšetřuje jako dopravní nehoda, ale jako vražda.

Advokátka Rossmanová odhalí, že tajemná žena s dítětem není Hrubanova milenka, ale jeho dcera  z prvního manželství. Když se s dívkou dá do řeči, vše svědčí v Hrubanův prospěch. Advokátka také konečně dostane pravdivé informace o smrti první manželky Hrubana. Je tak jasné, že zatrpklá tchýně Nina, která si ji najala, si pravdu upravila tak, aby jí vyhovovala. Nina je nepříčetná, když vidí, že po dceři bude dědit její manžel a že ona nedostane nic.

Na venkově se chystá velká slavnost – bude se křtít nové hasičské auto. Zoufalá Šmeralová se Stele na terapii svěřuje, že její manžel se není schopný ovládat a dělá po vesnici jen ostudu. Vyvolává konflikty, pije a dluží skoro každému, koho potká. Dluhy nemůže splácet.

Hruban začíná mít tušení, proč byl v životě Táni kněz Albert tak důležitý. Konečně se možná dopátrá toho, kdo byl oním tajným milencem, kvůli kterému se s ním před léty chtěla rozvést. Svěřuje se na terapii Stele a rád by od ní slyšen její názor, ale ne jako terapeutky, nýbrž jako sestry Alberta.

Stela jeho spekulace odmítá, nicméně jede za Albertem, aby si věci ujasnila. Ten se jí nakonec přece jen k románku s Hrubanovou přizná, a odkrývá tak konečně důvod útěku do Vatikánu. Hruban se nakonec dozvídá nové informace od švagrové Oliny.

 

Advokátka Rossmanová nakonec zjišťuje, že Táňa nebyla žádná světice ani oběť. Byla to tvrdá a vypočítavá žena, která všechny kolem sebe jen využívala. Byla tak vychovaná a její matka to uměla ocenit.

Věci nabírají rychlý spád. Vyšinutá Březinová se nedokáže smířit s odchodem z vědeckého týmu, ale kolega Beneš je neúprosný. Vědkyně polyká prášky na nervy po hrstech. Stela naopak přichází za Hrubanem s omluvou, že mu nevěřila. Ten ale není moc dobře naložený a upozorňuje ji, že pro policii je Albert viníkem číslo jedna.

Mezitím na vesnici v Záhřebu probíhá hasičská slavnost, kde Šmeral ztropí výtržnost a pro Alberta, který křtí hasičům nové auto, si přímo tam přijede policie a odváží ho k výslechu.

Ve vzduchu zůstává řada nezodpovězených otázek. Co všechno Albert skrývá? Je sutana důkazem neviny? Co všechno se semele na hasičské slavnosti a kdo odhalí pravdu o poškozeném autě?

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • autorský text