Polobůh Herkules se nebál ničeho. Vyzkoušejte si v našem kvízu, kolik si toho o tomto seriálu z 90. let pamatujete

Polobůh Herkules se nebál ničeho. Vyzkoušejte si v našem kvízu, kolik si toho o tomto seriálu z 90. let pamatujete
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herkules byl idolem nejedné dívky. Byl takovým mužským protějškem bojovnice Xeny. Chlap, který měl nadlidskou sílu, již se nebál použít, aby naplnil svou vizi světa. Pojďme si ho připomenout.

Možná si vzpomínáte na seriál běžící ke konci devadesátých let. Herkules, inspirovaný starořeckým hrdinou Héraklem, byl inspirací jak pro stejnojmenný seriál, tak pro série Xena a Mladý Herkules. Herkules je synem řeckého boha Dia. Je to z poloviny bůh, z poloviny člověk. Disponuje neuvěřitelnou silou. Rozhodl se jít cestou dobra a svou sílu využívat moudře. Největším sokem je mu jeho nevlastní matka, bohyně Héra, která se nemůže smířit s tím, že její manžel měl mimomanželský poměr a zplodil syna se smrtelnicí. Dalšími Herkulovými soky jsou zlí bohové, kteří chtějí pouze válčit.

Jeho společník Ioláos se po jeho boku pravidelně objevuje od třetí série. Plní jen jedinou úlohu – musí vedle Herkula vypadat jako absolutní budižkničemu, aby všichni fanoušci oslavovali kvality hlavního hrdiny. Když se ale zaměříme přímo na tuto postavu a pochopíme její minulost, spousta z nás by se v ní dokázala najít. Je to postava, která má své vlastní klady, které ovšem nejsou vidět, neboť vedle ní stojí někdo, kdo toho dokáže mnohem více.

Herkules překypuje akčností a různými možnostmi, jak porazit nepřátele. Pro někoho jsou ale tyto scény až přehnaně drastické a násilné. Herkules sám je snadno ovlivnitelný, nicméně vždy prozře a vrátí se zpět na stranu dobra a spravedlnosti. Seriál je skvělá podívaná nejen pro děti, ale také pro dospělé publikum, neboť obsahuje velké množství skrytých významů, které musíme rozluštit, abychom plně pochopili symboliku celého příběhu.

Zkuste si náš kvíz a zjistěte, co všechno si o seriálu o bájném hrdinovi pamatujete!

Zatímco Iolálos se rozčiloval, že všechnu smetanu slíže Herkules a o něm samotném není v bájích ani zmínka, sám Herkules to tak nehrotil a věnoval se svému poslání. Postav podobně odlišných, přesto spolupracujících, je mezi filmy a seriály celá řada, ovšem nikde se na jejich povahy nekladl takový důraz jako právě v seriálu Herkules. V tom tkví kouzlo tohoto seriálu. Můžeme se sami vcítit buď do role silného Herkula, nebo jeho společníka, který není tak úspěšný, zato má jiné přednosti, a prožívat jejich společná dobrodružství znovu a znovu.

Zdroje článku: