Pavel Batěk z Ordinace v růžové zahradě si role padouchů užívá

Pavel Batěk z Ordinace v růžové zahradě si role padouchů užívá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pavla Baťka známe hlavně jako Sašu Becka z Ulice, Lukáše Beneše z Ordinace v růžové zahradě nebo jako Martina Kloudu z První republiky. Prošel dlouhou řádkou seriálů i filmů, hraje však i v divadlech, věnoval se dabingu či rozhlasové tvorbě.

Pavel Batěk je herec mnoha talentů

Pavel Batěk (*3. 1.1975) vyrůstal v Plzni. Během studia DAMU v Praze získal roli Patrika Hartla v inscenaci Hovory o štěstí mezi čtyřma očima, za niž byl nominován na cenu časopisu Reflex, a také se stal členem Divadla Na Vinohradech. Vystupuje i v dalších divadlech, účinkuje ve filmech a seriálech, věnoval se rovněž zpěvu, dabingu, rozhlasové tvorbě a kaskadérství. Vedlejší role v seriálu Redakce byla jeho první televizní zkušeností, již získal roku 2004. Od té doby se ve filmové a zejména seriálové oblasti výrazně posunul.

V Ordinaci hrál sebevědomého mizeru

V Ordinaci v růžové zahradě se Pavel Batěk zapsal do paměti diváků jako nepříliš sympatický chirurg Lukáš Beneš, jenž si nadělal hromadu nepřátel. Zatímco ženy o něj projevovaly zájem na každém kroku, mužskou část kolektivu dráždil vysokým sebevědomím. Zaskakoval coby pediatr a byl i lékařem rychlé záchranné služby, kterážto činnost mu měla pomoci napravit nevalnou pověst. Role nepříjemného doktora se Pavlu Baťkovi zamlouvala od začátku, snad proto, že bylo zábavné hrát padoucha.

Určitě si vzpomenete, jak Lukášovým životem zamávala zdravotní sestřička Kristýna Tichá, mladší sestra Zdeny. Ta původně randila s Petrem Hanákem, ale když se jejich vztah ocitl v krizi a zapracoval alkohol, zahnula mu Kristýna právě s Lukášem, s nímž přišla do jiného stavu. Těsně před narozením syna Tadeáše se o této skutečnosti Lukášovi svěřila a on o dítě projevil zájem. Jenomže Kristýna byla pěkné číslo, utekla a nechala se všemi hledat. Novorozeného chlapečka vychovávala Zdena, než Kristýna konečně pobrala trochu rozumu a vzala si Tadeáška zpátky.

Pavel Batěk, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Role zlosynů mu očividně sednou

Řada nejznámějších rolí Pavla Baťka sestává spíše z padouchů. V historickém seriálu První republika si zahrál legionáře Martina Kloudu, nejlepšího kamaráda Vladimíra Valenty. O této postavě řekl, že je to zábavný a fajn chlap, akorát ho moc lidí nechápe a považují ho za grázla. Natáčení si užíval díky atmosféře dané doby a oblekům, které padnou snad každému. Navíc mohl řídit staré automobily, přestože přišel o řidičák.

Ani později si v nekonečné Ulici jakožto seriálová hvězda Saša Beck zřejmě nenadělal mnoho fanoušků. Saša, přestože byl stále ženatý, se začal tajně scházet s mladou kolegyní Janou Rytířovou, jíž tvrdil, že s manželkou ve skutečnosti nežijí, ale před bulvárem se kvůli dětem stále snaží působit jako spokojená a spořádaná rodina. Naivní a zamilovaná Jana podléhala jeho kouzlu a lžím poměrně dlouho, než konečně pochopila, že to Saša vesele hrál na obě strany.

O něco sympatičtější role se Pavlu Baťkovi dostalo v krimi seriálu Mordparta, účinkoval i v Ohnivém kuřeti, Atentátu, Labyrintu, Bohémě, Tátech na tahu a dalších českých seriálech. Pokud jde o filmy, z poslední doby hrál např. ve snímcích Rašín, Dukla 61 (obojí 2018), Stockholmský syndrom (2020) a nejnověji Prahala (2022).

 

Zdroje: