Osvědčená kvalita na Netflixu: Válečný film, který ukázal hrdinství obyčejných námořníků

Osvědčená kvalita na Netflixu: Válečný film, který ukázal hrdinství obyčejných námořníků
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Netflix konečně pochopil, že nemusí nutně kupovat kvantitu nových filmů, z nichž je část pochybné kvality a sáhl hodně hluboko do archivu, aby nám připomněl, že i starší filmy mají svou hodnotu.

Kruté moře

  • VB, 1953

Podívejte se na napínavý námořní příběh z druhé světové války, který vznikal v době, kdy si svět ještě hrůzy prožité v tomto období pamatoval. Vyprávění kapitána Ericsona je fascinující a potěší všechny, kdo mají rádi příběhy ze života. Film překvapivě dobře zachoval atmosféru knižní předlohy. Vypráví o historii skupiny lidí, které spojila válečná služba na jedné lodi.

Dojem, který dílo v divácích zanechává, není způsobeno dokonalými speciálními efekty, ale zobrazuje život lidí na moři, kdy museli čelit nejen nebezpečnému živlu, ale i každodennímu strachu z možného střetu s ponorkou. Poznáte válku očima prostých lidí, kteří válku nevedou je nad mapami v generálním štábu, ale sami tvoří dějiny. Tito obyčejní lidé v těžkých chvílích neřeší velké věci, ale snaží se jednoduše každý den přežít.

Jak uvádí filmový přehled z té doby:

Scénář filmu byl dobře a nekonvenčně napsán a režisér při jeho realizaci prokázal značné mistrovství, patrné zvlášť z nejdramatičtějších scén.

Divák dostane naservírovaný příběh o bezejmenných hrdinech, kteří nasazovali své životy na moři. Často byli na lodích, které byly narychlo upraveny pro válečné účely a museli čelit válečným plavidlům nepřátel.

Zajímavostí filmu je, že byl zakoupený v komunistickém Československu a samozřejmě z něj byl kasovní trhák. Byla to jedna z mála příležitostí, kdy lidé mohli vidět hrdinství britských námořníků a vojáku. Znalci určitě i dnes ocení skutečnou dobovou vojenskou techniku a autenticitu záběrů.

Přestože film vyšel v době, kdy válečné filmy nebyly žádané, stal se výjimkou a roce 1953 to byl nejúspěšnější film v britských kinech. Jack Hawkins, který ztvárnil nadporučíka George Ericsona, se stal nejoblíbenější hereckou hvězdou.

 

Zdroj: