Pohádka Krakonošovo tajemství loni bodovala. David Švehlík byl pro postavu Krakonoše jasnou volbou

Pohádka Krakonošovo tajemství loni bodovala. David Švehlík byl pro postavu Krakonoše jasnou volbou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
K pohádce Krakonošovo tajemství loni na Boží hod usedly 3 miliony a 753 tisíc diváků starších čtyř let. Stala se tak historicky druhou nejsledovanější premiérovou sváteční pohádkou napříč všemi tuzemskými televizemi.

Více diváků měla pouze Princezna ze mlejna II – 24. prosince roku 2001 ji na ČT1 viděly 4 miliony a 99 tisíc diváků. Krakonošovo tajemství se zároveň stalo i nejsledovanějším odvysílaným pořadem na všech televizních stanicích od roku 2006, a to v divácké skupině 4+. (Zdroj: ATO – Nielsen Admosphere)

O pohádce

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí jeho nový majitel Štěpán se svojí snoubenkou, krásnou komtesou Blankou, a mladším bratrem Adamem. Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku. Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje.

Na zámku Adam objeví starou vlašskou knihu, která by měla obsahovat cestu k pokladům. Tajemné značky vlašské knihy však nedokáže vyluštit ani národopisec Jiráček, který v kraji sbírá pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé stále věří v Krakonoše.

Krakonoš byl pro mé dětství zcela zásadním hrdinou díky Františku Peterkovi a Krkonošským pohádkám. V té naší je ale postava pána hor jiná a rovnou mohu slíbit jisté překvapení. Pro mě je poctou zahrát si v pohádce. Obzvláště pak, když je jako tato dobře napsaná, má dobré obsazení a výborného režiséra. Jsem velký milovník Krkonoš, takže tím větší mám z role radost,

svěřil se David Švehlík.

Na zámku se objeví záhadný cizinec a nabídne Štěpánovi, že jej k pokladu za určitých podmínek dovede. Výprava do hor může začít. Naplní se Liduščina láska k Adamovi? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství?

Rozporuplná a tajemná postava Krakonoše patří k nejzajímavějším hrdinům našich pověstí a pohádek. Lidé si o vládci a ochránci Krkonoš a jejich pokladů vyprávějí už několik století, knížek o Krakonošovi jsou desítky, možná stovky. Ale ani vědci se neshodnou na tom, kdo to vlastně Krakonoš je a odkud se vzal. Náš příběh přináší jednu z možných odpovědí na tuto věčnou otázku,

dodala Barbara Johnsonová, která je i autorkou scénáře.

Kromě Davida Švehlíka se můžete těšit na Leonu Skleničkovou, Jana Nedbala, Jakuba Prachaře, Dominiku Morávkovou, Ondřeje Sokola, Norberta Lichého a řadu dalších herců.

Zajímavosti

Krakonošova chalupa byla postavena na Bílé skále (2 km východně od Příchovic). Zde vznikaly exteriérové záběry. Natáčelo se na hradech Kost a Sovinec a na zámcích Hrádek u Nechanic a Doudleby nad Orlicí. Dále pak v Příchovicích, Úštěku a ve skanzenu Veselý kopec. Interiéry Krakonošova chalupy vznikly v kulisách brněnského studia České televize. 

Zdroje článku: