Podzimní filmové premiéry českých tvůrců na obrazovkách České televize

Podzimní filmové premiéry českých tvůrců na obrazovkách České televize
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Betlémské světlo z dílny Jana Svěráka potěší celou rodinu a nezvyklá role pro Taťjanu Medveckou ve filmu Běžná selhání vede k zamyšlení. Alice Nellis představí v hlavní roli koně ve filmu Buko, sny o rychlých autech zhmotní Jan Prušinovský ve filmu Grand Prix a návrat do konce 60. let přinese Slovo.

Betlémské světlo

Stárnoucímu spisovateli Karlu Šejnohovi (Zdeněk Svěrák) už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě a jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby autor pokračoval v ději. Všichni něco chtějí. Fotograf Matěj chce získat nedobytnou magistru z lékárny, pan Bohumil prosí, aby udělal zázrak, automechanik Bakalář by chtěl být léčitelem. Do toho vstupuje z reálného světa Šejnohova manželka, která si myslí, že už by měl psaní nechat a konečně se věnovat jí.

Film otce, syna a už i vnuka Svěrákových představí v hlavních rolích kromě Zdeňka Svěráka a Daniely Kolářové také Ondřeje Vetchého, Vojtu Kotka, Terezu Rambu, Vladimíra Javorského nebo Jitku Čvančarovou.

Běžná selhání

Film Běžná selhání sleduje příběh tří žen různých generací v průběhu jednoho dne. Každá z nich čelí osobní krizi právě ve chvíli, kdy je město, v němž žijí, zasaženo podivným přírodním úkazem způsobujícím náhodné výbuchy. Dohromady je svede teprve chaos a panika, které znenadání jejich město postihnou. Kromě Taťjany Medvecké ve filmu hrají Beáta Kaňoková, Nora Klimešová, Vica Kerekes, Rostislav Novák ml. a Jana Stryková.

Buko

Jarmila se po ztrátě muže ocitne na životní křižovatce, kde se musí rozhodnout, zda zbytek života už jen trpělivě “přečká”, nebo se vzepře a vrhne se do dobrodružství s nejistým koncem. Navzdory dobře míněným radám svých dospělých dětí si zvolí druhou možnost. Tou je život na chalupě v romantické divočině uprostřed Máchova kraje, kde to měl rád především její muž. Ten jí navíc v závěti odkázal vysloužilého cirkusového koně Buka, což na první pohled vypadá jako drsný vtip, protože Jarmila se koní bojí. S pomocí sousedů se rozhodne vzniklé situaci postavit čelem a brzy zjišťuje, že i když to tak zpočátku nevypadalo, právě s tímhle koněm by se jí do života mohlo vrátit štěstí

Ve filmu se objeví Anna Cónová, Martha Issová, Petra Špalková, Jan Cina, Lenka Termerová, Maya Kinterová, Josefína Strejčková, Martin Kubačák, Jana Oľhová, Martin Šulík, Miroslav Krobot, Filip Menzel, Marian Roden a kůň Láďa.

Grand prix

Film je o dvou bratrancích, jejichž snem je dostat se na závody Formule 1. Roman vede žalostně ušmudlaný autobazar na okraji města, má tři děti a živelnou manželku Ivetu. Emil, horlivý milovník pořádku, si piplá svou autodílnu v centru a o autech ví skoro všechno.

Když jednoho dne Emil v televizní soutěži vyhraje vstupenky na Velkou cenu Španělska v Barceloně, netuší ani jeden z nich, že se jejich výlet za snem brzy změní na divokou jízdu napříč Evropou. S Kryštofem Hádkem, Robinem Ferro a Štěpánem Kozubem rozhodně nebude nuda.

Slovo

Slovo sleduje příběh manželů Václava a Věry, kteří si vzájemně dali slovo, že budou stát při sobě v dobrém i zlém. Okolí a složitá doba v Československu mezi lety 1968 a 1969 je ale vystavuje společenským i osobním zkouškám.

Václav je v 60. letech notářem na malém městě, není členem komunistické strany a okolí ho vnímá jako morální autoritu. Se svou ženou a dětmi zažívá dobré časy v rámci nelehké doby a rodině i společnosti je pevnou autoritou. Ze svých zásad a ze svého slova neustupuje a jakkoli je systematicky nucen k ústupkům, vstup do strany tvrdošíjně odmítá. Srpen 1968 a obavy z toho, co bude po okupaci následovat, prolamují Václavovi jeho psychiku. Z dobrých časů se stávají špatné. Teď je to Věra, která se pro svého muže stává jistotou a oporou, drží rodinu pohromadě a sama mu dává sílu i odvahu k pevnému postoji. I ona dala své slovo a odmítá ho porušit, ať už to znamená jakkoliv nejistou budoucnost. Dodržet své slovo je pro oba stále složitější. Slovo je film o nenápadné síle lásky dvou odlišných manželů, kteří se vzájemně pevně drží a chrání.

V roli Václava se představí Martin Finger. Jeho manželku ztvárnila Gabriela Mikulková. V dalších rolích se objeví Jenovéfa Boková, Boleslav Polívka, Vladimír Polívka, Ondřej Sokol, Petra Hřebíčková, Taťána Medvecká, Ján Jackuliak nebo Marek Geišberg.

Zdroje článku:
  • Press kit Česká televize,
  • Autorský text