Pocta velkému Jacku Nicholsonovi, který oslavil 84 let

Pocta velkému Jacku Nicholsonovi, který oslavil 84 let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každá role, kterou tento herec ztvárnil, byla dokonalá a nezapomenutelná právě díky jeho talentu. Ke cti je mu i to, že dokázal odejít do hereckého důchodu v době své slávy, a tak si ho také budeme všichni ještě dlouhá léta pamatovat.

Žádný jiný herec nevstoupil do filmového světa s takovým nasazením. Do každé ze svých rolí se dokázal tak hluboce ponořit, že si ho lidé s touto rolí ztotožnili. Neuvěřitelné množství mistrovských děl a kultovních filmů mu vyneslo 12 nominací na Oscara a tři získané sošky, což z něj v mužské kategorii dělá rekordmana.

Jack Nicholson dosáhl 22. dubna 84 let, pojďme si připomenout jenom zlomek filmů z jeho skvostné a dlouhé kariéry.

Čínská čtvrť (1974)

Klasický noir režiséra Romana Polanského nabídl Nicholsonovi ikonickou roli Jakea Gittesa, soukromého detektiva, který se nezastaví před ničím, když je osobně zapojený do temných záležitostí Los Angeles. Čínská čtvrť, kterou napsal Robert Towne, je mistrovským dílem. Polanski tvořil scénu za scénou svým jedinečným stylem a vrozeným smyslem pro každičký detail. Film, ve kterém si s Nicholsonem zahrála atraktivní Faye Dunaway, se právem zapsal do dějin kinematografie,

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Film ve své éře upozornil na represivní americkou společnost příběhem zasazeným do specifického a velmi izolovaného prostředí. Režisér Miloš Forman si za své dílo odnesl hned 5 Oscarů, jednoho z nich získal Nicholson za svou roli pacienta na uzavřeném psychiatrickém oddělení.

Osvícení (1980)

Nicholsonova legendární role přichází ve filmu Stanleyho Kubricka, který se rozhodl zpracovat román Stephena Kinga. Vznikl film, u kterého se diváci opravdu báli. A velkou část atmosféry dokázal vytvořit právě Nicholson, který si na sebe vzal masku dokonalého lidského šílenství. Příběh zasazený do prostředí prázdného horského hotelu dokáže i po čtyřiceti letech diváky pořádně vystrašit.

Pár správných chlapů (1992)

Podle scénáře Aerona Sorkina režisér Rob Reiner natočil film, kde do jedné z vedlejších rolí obsadil Jacka Nicholsona. Přestože má herec ve filmu jen několik scén, dokázal zaujmout nejen diváky, ale i porotu na Oscarech a získal další ze svých nominací na ocenění.

Přísaha (2001)

Jeden z několika snímků z posledního desetiletí hercovi kariéry představuje detektiva na sklonku kariéry, který neúspěšně pátrá po vrahovi malého děvčete a z pocitu viny slíbí matce oběti, že vraha najde. Po odchodu do penze tak pokračuje v nelehkém pátrání. Snímek režíroval Sean Penn. Film, který vypadá, jako by byl natočen v 70. letech, se skutečně srdcervoucím koncem.