Pestrá cesta pracovité a pokorné herečky Kristýny Ryšky z Ulice až po hvězdu Zlaté labutě

Pestrá cesta pracovité a pokorné herečky Kristýny Ryšky z Ulice až po hvězdu Zlaté labutě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nejspíš i Kristýna Ryška byla zaskočená popularitou, kterou jí postava sebevědomé mrchy přinesla. Nestává se každý den, aby jedna z vedlejších postav dokázala zazářit tak, že by zastínila i původní hlavní postavy. Přitom herečka Kristýna Ryška toho s nekompromisní a ctižádostivou Irenou moc společného nemá.

Kristýna Ryška si na tak velkou popularitu musela pár let počkat. Je tak trochu výjimkou mezi herečkami, protože ty nejlepší pracovní nabídky dostala až v době, kdy se z Prahy vrátila do rodného Rožnova pod Radhoštěm, kde se před 38 lety narodila a poprvé přivoněla k herectví v dramatickém kroužku. Jako dítě také tančila a zpívala, a proto bylo studium na konzervatoři přirozeným rozvíjením talentu.

Po prvních hereckých zkušenostech v Těšínském divadle přišly první nabídky z Prahy a kvůli náročnému cestování se Kristýna přestěhovala do Prahy.

Široká veřejnost mladou herečku zaznamenala v nekonečném seriálu Ulice jako éterickou Theu z kolotočářské rodiny, která neměla moc štěstí v lásce.

Roli v Ulici neplánovala a dostala se k ní malou oklikou. Castingové agentury si jí všimly až po úspěchu filmu Absurdistán německého režiséra Veita Helmera, kde se prosadila mezi šesti stovkami uchazeček ze třiceti zemí světa. Točilo se v Ázerbájdžánu, kam ji maminka ani nechtěla pustit, protože se o ni moc bála. Film se objevil na celé řadě filmových festivalů a pro začínající herečku to byl výborný start do herecké profese.

Následovalo pozvání na konkurz do seriálu Ulice, kde byla velká poptávka po mladých hercích. Kristýna vydržela v seriálu od roku 2009 do roku 2013. Nejprve účinkovala jako Malířová a v roce 2010 se vdala za scenáristu Ulice Matěje Podzimka a přijala jeho příjmení. První manželství jí však nevydrželo.

Ještě předtím, než se stala jako Irena Mašková hvězdou sociálních sítí a nejdiskutovanější českou herečkou, natočila další dobový projekt – minisérii Král Šumavy: Fantom temného kraje. V poutavém příběhu, který byl zasazen do padesátých let minulého století, si však tak zábavné natáčení neužila a ani kostýmy nebyly tak honosné. Točilo se v drsných exteriérech a Kristýna si užila i adrenalin při scénách, jako bylo například topení v močálu v ledovém bahně.

z minisérie Král Šumavy: Fenomén temného kraje
z minisérie Král Šumavy: Fenomén temného kraje | Zdroj: TV Nova

Po rozvodu nezanevřela na muže, ale manžela si našla v místě, kde vyrostla. Dokonce šlo o kamaráda z dětství, se kterým tančila jako dítě ve folklorním souboru. Nešlo o lásku na první pohled, ale o pozvolnou proměnu přátelství v lásku. Z té přivedla na svět před třemi lety syna Antonína.

S manželem se rozhodli během pandemie přesídlit zpět do Rožnova a přivést dítě na svět tam. Nakonec tam zůstali dodnes, což je pro představitelku Ireny Maškové hodně náročné kvůli velké vzdálenosti, kterou musí kvůli pracovním povinnostem absolvovat.

Přitom v době, kdy na vlastní žádost odešla z Ulice, nemohla zavadit o práci. Teprve ve dvoudílném filmu Metanol ukázala, že není jen tuctovou herečkou z nekonečného seriálu, a pomalu začaly přicházet další nabídky.

Zlatá labuť byla prvním velkým projektem, který přijala po mateřské dovolené. Dobovky se prostě neodmítají a většina hereček touží po takové práci. Jde o atmosféru, kostýmy a divácky atraktivní žánr.

Když jsem se dozvěděla, že to budu hrát, měla jsem vlastně strašnou radost. Do té doby jsem tak kontroverzní postavu nehrála. Pořád z toho mám rozporuplné pocity. Ale na ten úkol jsem se těšila,

řekla v jednom rozhovoru.

A diváci se zase těší na návrat Ireny a dalších postav.

Zdroje článku: