„Závada není na vašem přijímači“ aneb legendární sci-fi seriál Krajní meze

„Závada není na vašem přijímači“ aneb legendární sci-fi seriál Krajní meze
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Přesně takto začíná každá epizoda sci-fi seriálu, který české publikum bude znát pod názvem Krajní meze, v originálu pak The Outer Limits. Zejména ve Spojených státech si tento seriál vybudoval až kultovní postavení, které mu v českém prostředí chybí. Proč je to škoda se dozvíte v tomto článku.

Starý a nový

Krajní meze vlastně existují jako dva samostatné seriály. První z nich byl natočen už v šedesátých letech a přesně zapadl do nadšení tehdejších amerických diváků po sci-fi a cestách do vesmíru.

V devadesátých letech pak dochází ke znovuzrození celého seriálu. Nové Krajní meze pak provedou remake některých předchozích epizod, ale především přinesou pro diváky hodiny a hodiny naprosto nových příběhů, které se v původním seriálu vůbec nevyskytovaly. Původní seriál se skládal ze 49 epizod, ten nový potom z plných 154 epizod.

V České republice je pochopitelně známější nová verze seriálu z 90. let, mimo jiné také proto, že byl nadabován.

154 unikátních příběhů

Oba seriály mají ovšem mnoho společného. Jednou klíčovou charakteristikou je fakt, že oba seriály jsou antologiemi, tedy, jednotlivé epizody na sebe nijak nenavazují. Každá z nich vypráví uzavřený příběh, pro jehož pochopení není třeba vidět žádný předchozí díl. Příběhy jednotlivých dílů bývají mnohdy inspirovány sci-fi povídkami světoznámých autorů, ale mnohdy jsou výtvorem scénáristů a režisérů seriálu.

Důvodem, proč Krajní meze patří mezi velmi povedené sci-fi seriály je fakt, že téměř každý z příběhů dává divákovi prostor k zamyšlení. Jednotlivé díly prozkoumávají vztahy lidí s technologiemi, mimozemskými rasami či před diváka staví morální dilemata, na která jednoduše neexistuje jednoznačná odpověď.

Na rozdíl od jiných seriálů s podobným tématem Krajní meze neucuknou ani před kontroverznějšími tématy, a možná i právě proto stojí za vidění i dnes.