Černá kniha: Nacisté, scéna s exkrementy, skutečné události i různorodé jazyky. To vše je ve filmu zaznamenáno

Černá kniha: Nacisté, scéna s exkrementy, skutečné události i různorodé jazyky. To vše je ve filmu zaznamenáno
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mladá židovka Rachel si svůj život jistě nepředstavovala tak, že se bude skrývat v Holandsku okupovaném nacisty, a dokonce bude svědkem vraždy svých rodičů. Po tomto incidentu se stane členkou domácího hnutí odboje.

Jejím úkolem je svést německého kapitána, aby se dostala co nejblíže k velitelství gestapa. Rachel čeká mnoho překážek, nástrah a bolestných událostí.

Film je založen na pravdivých informacích a událostech

Celý příběh je založen na skutečných událostech, které dávali dohromady režisér Paul Verhoeven a Gerard Soeteman. Jakmile měli hotovo, režisér přišel s rozpočtem ve výši 17 milionů euro. Suma se ale nelíbila producentovi, který ho chtěl rapidně snížit. Režisér si ale prosadil svou, a to případným upuštěním od projektu. Film patří mezi nejdražší filmové projekty v Nizozemí.

Carice van Houten si natáčení užila i protrpěla

V jedné scéně jsou na představitelku Rachel Stein, Carice van Houten, vylity exkrementy. Nejde však o skutečné, směs tvůrci vytvořili z rozmačkaných brambor, zázvorové buchty, arašídového másla a barviv. Scéna pro herečku nebyla nijak zvlášť příjemná, dokonce se musela natáčet hned několikrát. 

Kde všude se film natáčel?

Film se natáčel v Haagu, Giethoornu, Biesboschu, v Berlíně a Izraeli, a mluví se v něm převážně německy, hebrejsky, anglicky a holandsky. Všechny tyto jazyky hlavní herečka ve snímku zvládla bravurně.

Filmová hrdinka a Audrey Hepburn toho mají hodně společného

Zajímavostí je, že téměř všechny události, které se staly hlavní hrdince, se staly mladé Audrey Hepburn. Ta utekla a skrývala se před umístěním do nacistického bordelu, vydělávala si tancem na odboj, a dokonce málem zemřela hlady. To ji ovlivnilo natolik, že svůj život zasvětila pomoci druhým v nouzi. ​