Pamětníci Chalupářů mizí, tentokrát na pohodové léto na venkově zavzpomínala Jiřina Bohdalová

Pamětníci Chalupářů mizí, tentokrát na pohodové léto na venkově zavzpomínala Jiřina Bohdalová
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I ona se občas ještě na seriál svého mládí podívá a baví ji pořád stejně. Úspěch Chalupářů vidí hlavně v tom, že „voní člověčinou“. To je hodně zvláštní přirovnání, které nejspíš znamená to, že řeší úplně obyčejné problémy lidí na venkově. Ty měli lidé před čtyřiceti lety a mají je i dnes.

Normální lidské příběhy, kam se prostě „lidé vejdou“. A je zvláštní, že to funguje už tolik let, a to i navzdory změnám životního stylu.

Sovák a Kemr
Sovák a Kemr | Zdroj: © Česká televize

Stejnou měrou se na nesmrtelnosti seriálu podíleli profesionální herci, kteří bez ohledu na velikost role přinesli do seriálu dokonalou přípravu a dali seriálu barvu.

Jiřina Bohdalová zmínila i režiséra Františka Filipa. Ten byl samozřejmě zvyklý zpracovávat mnohem závažnější témata. Chalupáři pro něj byli tak trochu materiál druhé jakosti, ale nakonec ani jemu nevadilo pohodové natáčení, které připomínalo spíše letní herecké hry.

Pro herce to mělo jednu velkou výhodu. Režisér neměl žádné ambice, a tak nechával hercům hodně prostoru pro improvizaci. To samozřejmě naplno využíval třeba Jiří Sovák, který rád své herecké partnery překvapoval. Stejné to měl i Vladimír Menšík. Ten zase nerad opakoval fráze stejně, takže je měnil. Obsah ale dokázal dokonale zachovat.

V té době měli herci také jednu velkou výhodu, která spočívala v tom, že hned před začátkem natáčení dostali všechny scénáře. Tak měli hned jasno, kam se jejich postava bude vyvíjet. To dnes herci netuší a většinou mají představu jen tak o dvou nebo třech epizodách.

Kemr a Sovák
Kemr a Sovák | Zdroj: © Česká televize

Podle Bohdalové ale i František Filip určitě časem pochopil, že i s nenáročným seriálem se může zapsat do dějin. Desetiletí, kdy se Chalupáři opakovaně vraceli na obrazovky a sklízeli úspěch, ho o tom přesvědčila.

Herečka zavzpomínala i na Josefa Kemra, který sice na první pohled mezi šprýmaře jako byl Sovák nebo Menšík nezapadl, ale rozhodně nebyl žádný suchar. Se Sovákem byli oba tak skvělí profesionálové, že i naprosto odlišné charaktery a různé styly hraní daly jejich postavám nezapomenutelný punc.

Zdroje článku: