Osudy dětských herců z komedie Bota jménem Melichar

Osudy dětských herců z komedie Bota jménem Melichar
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Psal se rok 1983 a Zdeněk Troška uvedl do kin dvě úspěšné komedie – Slunce, seno, jahody a Bota jménem Melichar. Oba snímky slaví úspěch i po čtyřiceti letech. Školní komedie Bota jménem Melichar zavedla diváky do jedné pražské školy, kde prožívají žáci, učitelé i rodiče řadu úsměvných příhod.

Malý Honzík sní o tom, že při správné strategii propadne zpátky do milované školky. Než se tak ale stane, užije si trochu škádlení se spolužačkou, kterou pojmenoval „Nosál”. Jeho starší sestra, Jolanka, bolestně prožívá první dětskou lásku i obvinění z krádeže luxusních bot. Mladá učitelka Adamová zase zápasí s nepoddajným školníkem i s nástrahami nového areálu, který nutí všechny k neustálému přezouvání.

Detektivní zápletka kolem pátrání po zloději obuvi a zimních bund dotváří humorné vyprávění, jež je plné živých a barvitých postav. Neokázalý, vkusně zábavný snímek ukazuje školu jako idylické a veselé prostředí, kam se občas vloudí i nějaká komplikace, která vyžaduje řešení. Kromě trpělivé maminky Dany Syslové divákům určitě utkvěly v paměti postavy Jolany, Radima a již zmíněného Honzíka.

Slunnou atmosféru filmu doplňují písně dobového dua Petr Kotvald a Stanislav Hložek – především kultovní Holky z naší školky. Komedie je jeden z mála Troškových počinů, který se líbil nejen divákům, ale i dobové filmové kritice.

Martin Šotola jako neodolatelný prvňáček Honzík

Martin Šotola a Dana Syslová
Martin Šotola a Dana Syslová. | Zdroj: TV Nova

Z dětské filmové hvězdy se nakonec vyklubal bojovník za životní prostředí. Martin se před kamerou pohyboval prakticky už od prvních měsíců života. První roli si ani nemohl pamatovat. Zahrál si novorozence v seriálu Nemocnice na kraji města, kde byl synem Arnošta Blažeje. Troškovi se jako malý rošťák zalíbil tak, že ho kromě této komedie obsadil i jako syna Škopkové v komedii Slunce, seno, jahody, kde chytil i pár facek, které nebyly hrané.

Až do sedmnácti let byl opravdu hodně obsazovaný, ale pro hereckou dráhu se nakonec nerozhodl. Stal se z něj projektový manažer, který si vzal za cíl bojovat za lepší životní prostředí. Organizuje různé akce –⁠ prosazuje například omezení aut ve městech.

Ke své filmové kariéře se nerad vrací, neboť tuto etapu již uzavřel. Přesto se čas od času na obrazovkách objevuje třeba ve filmech Jára Cimrman, ležící, spící, Veselé Vánoce přejí chobotnice nebo v jeho posledním snímku, ve filmu Záhada hlavolamu. Zahrál si i v seriálech Bambinot nebo Rozpaky kuchaře Svatopluka

Regina Řandová se představila jako školačka Jolana

Regina Řandová a Michaela Krešlová
Regina Řandová (vpravo) a Michaela Krešlová. | Zdroj: TV Nova

Herečka, která se právě objevila v roli maminky jedné z prodavaček v seriálu Zlatá Labuť, hrála sice žákyni základní školy, ale bylo jí tehdy už 17 let. Možná právě tato herecká zkušenost ji přesvědčila k tomu, aby studovala Pražskou konzervatoř. Její role dospívající dívky Jolany byla blízká všem dívkám podobného věku, které jsou plné zmatku a pochybností o tom, jak zvládnou blížící se dospělost a zda je bude mít někdo rád.

V soukromém životě to neměla úplně snadné, její první manžel ji opustil, a ona tak zůstala sama s malým Čestmírem. Bývalý manžel nakonec skončil ve vězení.

David Rauch v roli deváťáka Radima Dochleby

David Rauch (vpravo)
David Rauch (vpravo). | Zdroj: TV Nova

Před kamerou zaujal přirozeností. Jeho role přátelského spolužáka mu vysloužila nejen velkou popularitu, ale také cenu Zlatý dudek za nejlepší chlapeckou roli. To ho ale nepřesvědčilo ke studiu herectví –⁠ vystudoval biologii na Univerzitě Karlově.

Před kamery se znovu postavil až za mnoho let, a to ve filmech Sklapni a zastřel mě nebo Perfect Days. U filmu se ale pohybuje delší dobu jako pomocný režisér (Lidice, Tmavomodrý svět, Kolja) a výkonný producent (Bobule, Vratné lahve, Ten, kdo tě miloval, Tátova volha, Tři bratři). Málo se ví, že se narodil na Kubě, kde žil prvních sedm let života.

K vidění 7. duben 17:10 na TV Nova.

Zdroje článku: