Operace mé dcery: Vlastimil Harapes a Jana Šulcová v jedné velké životní zkoušce

Operace mé dcery: Vlastimil Harapes a Jana Šulcová v jedné velké životní zkoušce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stanislav Rudolf v osmdesátých a devadesátých letech dokázal tvořit poutavé čtení pro mladou generaci a jeho úspěchů si všimli i filmaři. Melodramatický příběh Operace mé dcery, ke kterému napsal scénář, trochu vybočuje a není jeho typickou tvorbou. Řeší vztah otce a dcery, která vlastně není jeho.

Patnáctiletá Milena Ročková (Klára Pollertová-Trojanová) je jediným dítětem programátorky výpočetní stanice Magdy a stavebního inženýra Dušana. Milena je odvážná a sportovně velmi zdatná. Žije si všední život dospívající slečny a má velice blízký vztah s milujícím otcem. Tráví s ním i volný čas a zkouší létat na rogalu, přestože se matka o oba velmi bojí. Při jednom návratu z létání rodina cestou domů v autě havaruje. Otec to odnesl jen odřeninami a modřinami, ale matka a Milena se ocitnou v nemocnici. Následný rentgen ukáže, že dívka má od narození jen jednu zdvojenou ledvinu, kterou si během havárie hodně poškodila.

Klára Pollertová-Trojanová v současnosti
Klára Pollertová-Trojanová v současnosti | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Naději na téměř normální život jí může dát transplantace, jinak stráví celý život na dialýze. Bude proto potřebovat transplantaci od vhodného dárce, a ten se hned našel. Co by otec neudělal pro jedinou milovanou dceru. Samozřejmě se nabídla i matka, ta však sama musela napřed projít fází uzdravení po mnoha menších zraněních.

Jako blesk z čistého nebe zapůsobí na otce náhodně vyslechnutý rozhovor, který se týká jeho a dcery Mileny. Po krevních testech je jasné, že nemůže být jejím biologickým otcem a ani vhodným dárcem.

Matka si připomíná seznámení s Dušanem. Byla úřednicí spořitelny a po krátké známosti se tehdy vzali. I šokovaný Dušan pátrá po tom, co se před lety stalo. Ocitl se na rok a půl za mřížemi, neboť byl na stavbě zodpovědný za pád jeřábu a následnou smrt dělníka. Manželčina sestra popře švagrovi, že by jeho manželka Magda měla milence.

Dušan si také vybaví, že se krátce před jeho návratem z vězení v práci Magdě ztratilo z pokladny 18 000 korun. Zamést pod koberec velký průšvih jí pomohl náměstek Burian.

A tajemství je odhaleno. Magda z vděčnosti strávila s Burianem jedinou noc. A stačilo to k tomu, aby otěhotněla.

Dušan se přes manželčin úlet dokáže přenést, ale nedokáže si představit, že by nepomohl dceři. Vyhledá Buriana, který nemá tušení, že jeho malé dobrodružství se neobešlo bez následků. Ledvinu však své biologické dceři rozhodně dát nehodlá.

Celá situace doléhá na matku, která se cítí být za situaci zodpovědná. Rozhodne se k dramatickému kroku. Chce spáchat sebevraždu a doufá, že její ledvina tak bude k dispozici pro dceru.

Sebevražda jí ale nevyjde a Dušan hledá další řešení. Bureš nakonec také nelení a hledá v mezinárodním registru dárců potřebný orgán. A ledvina se nakonec opravdu najde. Dušan spěchá do nemocnice, aby se ještě s dcerou viděl před operací.

Film je ve vysílání 17. 12. na ČT1.

Zdroje článku: