O sourozenecké lásce, která se zvrtne v chorobný vztah, vypráví film Oběti a vrazi

O sourozenecké lásce, která se zvrtne v chorobný vztah, vypráví film Oběti a vrazi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Do světa režie vstoupila Andrea Sedláčková v roce 2000 nevšedním debutem, který zhruba ve dvacetiletém časovém úseku zachycuje zvláštní a měnící se vztah mezi bratrem a sestrou, které spojuje velice silné citové pouto a také tajemství, které ukrývá otcovraždu.

Životy Jany a Mirka silně ovlivní prostředí maloměsta, ve kterém vyrůstají. Pocity viny za lásku, kterou k sobě sourozenci cítí, a za tragickou událost, na které se podíleli, je žene do dalších vztahů a dalších životních tragédií.

Příběh je prezentován jako Mirkova písemná zpověď, v níž se neustále prolínají dvě časové roviny. Jedna ze sedmdesátých let, zachycující dospívání sourozenců, a druhá z devadesátých let, popisující současný střet jejich podivně pokřivených charakterů.

Dospělé sourozence si zahráli Ivana Chýlková a Karel Roden a jejich kopie v době dospívání Vladimír Škultéty a Monika Hilmerová.

Děj je zasazený do města Polička a film provází hudba Bohuslava Martinů, který právě z tohoto městečka pochází.

Karel Roden
Karel Roden | Zdroj: © Česká televize

O filmu

Otec se zlobí na Janu, že si nevhodně hraje s bratrem Mirkem. Matka i bratr se Jany zastávají. Situace v rodině se nakonec vyhrotí tak, že děti svého otce zabijí. Jsou otřeseni vlastní činem a slibují si, že o celé věci budou nadosmrti mlčet. Vztah sourozenců je velice nezdravý. Milují se, ale oba jsou si vědomi toho, že takový život žít nemohou. Vše je ještě víc komplikováno tím, že Jana má hodně ráda sex a dopřává si ho. Mirek se proto na ni zlobí, protože si v minulosti slíbili, že budou jen spolu. Jana se snaží dohazovat partnerky bratrovi, ale vlastně ani jeden z nich není ve vztazích šťastný. To pokračuje až do dospělosti, kdy Jana získá pověst děvky.

Nakonec se však vdá a snaží se i bratrovi dohodit partnerku. Sourozence spojují i nenaplněné ambice. Jana by chtěla být herečkou, ale pracuje jako kadeřnice, Mirek snil o tom, že se stane skladatelem, ale ani jemu plány nevyšly.

Sourozenci se snaží žít obyčejné životy, ale potlačené city, které k sobě cítí, jim to neumožňují. Zraňují se navzájem, ubližují lidem kolem sebe, kteří netuší, z čeho jejich zloba pramení.

Andrea Sedláčková ve svém filmu doslova roztočila kolotoč vztahů. Jana a Mirek ovlivňují svým chováním celou řadu lidí. I přes snahu se od sebe rozdělit, kazí si navzájem jiné vztahy, vyhrožují si a vyčítají zradu. Vyhrožují i lidem ve svém okolí, utíkají od závazků, lžou, podvádí a rozsévají nenávist.

Mirek nakonec v touze ukázat sestře, jakou má sílu, naplánuje smrt jejího manžela stejným způsobem, jako se zbavili otce. Jenže nakonec do smrtelné pasti vkročí Jana. Mirek nedokáže bez sestry žít a svůj život ukončí skokem z věže. Možná to byl jediný způsob, aby oba našli klid.

K vidění 27.9. na ČT1 pozdě večer.

Zdroje článku: