Připoutejte, se prosím!: Komedie, jež je označována jako nejlepší komedie všech dob a nejvtipnější film, který byl kdy natočený

Připoutejte, se prosím!: Komedie, jež je označována jako nejlepší komedie všech dob a nejvtipnější film, který byl kdy natočený
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rozpočet pouhých 3,5 milionu dolarů, rychlé tempo při natáčení, několikrát přepisovaný scénář a řada nesmrtelných hlášek. Tak by se dal charakterizovat film, při jehož sledování se údajně, podle vědecké studie, divák zasměje třikrát za minutu.

I přesto, že od natočení americké komedie nás dělí 43 let, stále jde o dílo, které dokáže diváky rozesmát a svým nadčasovým humorem oslovilo hned několik generací. Právě tento film odstartoval vlnu komediálních filmů, které parodovaly různé žánry. Pro herce takové natáčení znamenalo zachovat si vážnou tvář, ale přitom přednášet veselé repliky a účastnit se absurdních situací.

Hlavní předlohou pro film se staly snímky Letiště (1970) a Zero Hour! (1957), natočené podle příběhů Artura Haileyho. Z filmu Zero Hour! (1957) si tvůrci půjčili hlavního hrdinu, ale i hlášky, například: „Musíme najít někoho, kdo dokáže pilotovat letadlo a nedal si k večeři rybu."

K filmu

V letadle, které letí z Los Angeles do Chicaga, je většina cestujících i řídící posádky nečekaně postižena silnou žaludeční nevolností způsobenou zkaženým jídlem. Všechno nasvědčuje tomu, že blížící se katastrofu letounu už nemůže vůbec nic odvrátit.

Na poslední chvíli se ujme řízení letadla bývalý námořní pilot Ted Striker. Ten sice umí ovládat letadlo, ale sám je poněkud „nespolehlivý", protože několik let trpěl psychickými poruchami. A tak vlastně není příliš podivné, že v této extrémní situaci jedná zcela nepředvídatelným způsobem a oporou mu musí být pohledná letuška.

Asi třicet verzí scénáře nakonec dokázalo zkoncentrovat nekonečné množství absurdních gagů, dialogů a hlášek v úchvatném podání do té doby seriózních herců. Pro herce Leslieho Nielsena to byla přelomová role, protože právě tento film ho z vážných roli přesunul k bláznivým komediím, ve kterých si získal velkou popularitu (Bláznivá střela, Bláznivá střela 2 a ½: Vůně strachu, S.P.Q.R. 2000 e 1/2 anni fa, Utopenec na útěku).

záběr z pilotní kabiny
záběr z pilotní kabiny | Zdroj: Paramount Pictures / TV Nova

Zajímavosti

Film byl čtvrtým nejvýdělečnějším filmem roku 1980 v USA a nejvýdělečnější komedií v historii až do okamžiku, něž se objevila komedie Krotitelů duchů.

Kareem Abdul-Jabbar, který hrál kopilota Rogera Murdocka, je s 38 387 body nejlépe skórujícím basketbalistou NBA všech dob. Abdul-Jabbarovi byl nabídnut honorář 30 tisíc dolarů, ale řekl si o 35 tisíc a dostal je. Měl vyhlédnutý orientální koberec, který stál právě tolik.

Nafukovací autopilot Otto má na Facebooku věnovanou stránku. Otto našel po natáčení azyl v garáži Jerryho Zuckera (jeden z režisérů), než zpuchřel a rozpadl se.

Jediné aerolinky, které zakoupily práva k promítání tohoto filmu pasažérům během letu, byly Aeromexico.

Film je k viděni 21. září v podvečer na Nova Cinema nebo na SkyShowtime.

Zdroje článku: