Dnes by oslavila sté narozeniny nejoblíbenější pohádková babička Libuše Havelková

Dnes by oslavila sté narozeniny nejoblíbenější pohádková babička Libuše Havelková
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Libuše Havelková se dožila požehnaného věku a do hereckého nebe odešla v 92 letech. Poslední roky se už o sebe nedokázala sama postarat, ale několik generací dětí i dospělých si ji bude pamatovat jako představitelku starostlivých maminek a vlídných babiček.

Rodačka z Českých Budějovic byla velmi často obsazována do pohádek a filmů pro děti, protože její vlídná povaha ji doslova předurčila do role laskavých rádkyň, kouzelných babiček, kořenářek, dobrosrdečných chův princezen a milých tetiček. 

Snem Libuše Havelkové bylo stát se zpěvačkou, maminka ji však odrazovala, že na to nemá hlas. Když objevila o pár let později verše a zamilovala si Shakespeara, změnila plány a přihlásila se na Pražskou konzervatoř a potom na DAMU.  

Po válce odešla na pár let do Ostravy, ale za tři roky už byla zpět v Praze, v Divadle E. F. Buriana, kde i vyučovala. Nakonec se jejím domovem stala činohra ND, kde byla přes třicet let. Zahrála si komediální i dramatické role a vynikala krásnou jevištní češtinou. Právě jevištní řeč a mluvený projev potom vyučovala i budoucí herce.  

I přes práci v divadle a na škole stihla celou řadu hereckých příležitostí ve filmech a v seriálech. Objevila se třeba v Robinsonce, Starcích na chmelu nebo v krátkých bakalářských příbězích, které byly točeny na motivy diváckých příběhů. V Menzlových Ostře sledovaných vlacích si zahrála manželku přednosty Josefa Somra. 

Koncem května si ji připomeneme jako velice milou učitelku v seriálu My všichni školou povinní, kde zvládla nejen učit děti, ale starat se i o mladší kolegy. Laskavou babičkou byla v seriálu Tajemství proutěného košíku. Legendární je její role maminky Hamrové v seriálu Nejmladší z rodu Hamrů z roku 1975, kde dokázala věrohodně ztvárnit roli venkovské ženy od středních let až do stáří.  

ze seriálu My všichni školou povinní
ze seriálu My všichni školou povinní | Zdroj: © Česká televize

Když se stala moderátorkou pořadů pro děti Kouzelná školka a Kuřátka, nebylo dítě, které by ji neznalo. Stala se jejich kamarádkou a rádkyní. Spolu se Štěpánkou Haničincovou a později Dádou Patrasovou byla jednou z nejvýraznějších postav spojovaných s tvorbou pro děti.  

Svůj život spojila s hudebním skladatelem Svatoplukem Havelkou a měla s ním dvě děti. Syn Ondřej Havelka se vydal po stopách rodičů. Rozhodně si ho vybavíte jako poklidného úředníčka Jiřího Oulického ve filmu Saturnin, kde svádí každodenní boj se svým rozverným sluhou. Známý je i jako zpěvák Melody Makers

Libuše Havelková vytvořila přes 120 filmových a televizních rolí a během své pedagogické činnosti připravila na budoucí povolání stovky mladých lidí.  

Zdroje článku:
  • Právo Roč. 27, č. 83 (07.04.2017), Radmila Hrdinová,
  • Autorský text