Moderátor Survivoru Ondřej Novotný o podvádění soutěžících a věčných bojích s tureckou produkcí

Moderátor Survivoru Ondřej Novotný o podvádění soutěžících a věčných bojích s tureckou produkcí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Survivor Česko & Slovensko 2023 je ve finále a na celou show vzpomínají nejen účastníci, ale i moderátor, který je s letošním ročníkem spokojenější než s loňským. Ve hře se sešla podle jeho slov parta, která věděla, o čem tato hra je, což loni věděl jen Vláďa a ostatním se vše muselo pořád vysvětlovat.

Ondřej je hodně vytížený člověk, ale Survivor je pro něj srdeční záležitost, a přestože jde o náročnou akci i z pozice moderátora, je rád, že tuto příležitost od TV Nova dostal. Celou soutěž prožívá spolu se soutěžícími, dojímá se a sleduje jejich příběhy ve hře. Dokonce se letos díval i na všechny díly v televizi, což loni nevydržel. Znovu si při sledování vybavuje zajímavé okamžiky, které s lidmi zažil, protože za každým ze soutěžících, ať byl diváky oblíbený, nebo nenáviděný, je silný příběh.

Ondřej Novotný
Ondřej Novotný | Zdroj: TV Nova

Moderování této show je podle něj velmi specifické, protože žádná soutěž ani kmenová rada se netočí dvakrát –⁠ vše tak musí klapnout na první dobrou. Své dělá dlouhý pobyt na slunci a natáčení i dlouho do noci. Často se vše komplikuje tím, že natáčí ve stejnou dobu i jiné země, tak se musí čekat, až na každého dojde řada. Přestože jsou časové rozpisy, tak dochází ke zdržení a není neobvyklé, aby se třeba duel odehrával ve dvě v noci.

Práce s lidmi není nikdy jednoduchá a ve hře je to ještě složitější. Ondřej se snaží jít do toho vždy tak, že má všechny soutěžící rád, ale není to snadné. Sestava lidí je udělaná tak, aby vznikalo konfliktní prostředí. Kdyby byli všichni kamarádi, pro diváky by to byla nuda. Vše je ještě umocněno nekomfortním prostředím, vedrem a hladem. Přesto mu někteří soutěžící přirostou k srdci více než jiní. Letos to byl třeba Pepa, který to měl na ostrově jako na emocionálním kolotoči. Prožil si krásnou novinku o tom, že se mu narodí syn, ale musel se vypořádat i s tím, že přišel o dědu, který měl v jeho životě místo náhradního otce. Bylo také zajímavé pozorovat Andreu, která se na ostrově měnila a získávala si stále větší sympatie spoluhráčů, diváků i moderátora. Ondřej si však celou dobu musel dávat pozor, aby někomu nezačal fandit, což by mohlo i nechtěně ovlivnit průběh hry.

letošní soutěžící
letošní soutěžící | Zdroj: TV Nova

Na pozoru se musel mít i během soutěží, protože všichni se snaží trochu si ulevit a podvádět. A je jen na moderátorovi, jak všechno dokáže uhlídat. Něco prostě přehlédnout může –⁠ a taky se to stalo. Ondra také upozornil na to, že některé soutěže jsou nespravedlivé pro vysoké lidi. Sám si vše vyzkoušel, a tak to mohl posoudit. Problém je i s tím, že jsou při některých disciplínách znevýhodněné ženy. Na to se snažil i upozornit, ale s tureckou produkcí je velmi těžká komunikace a bohužel mají hlavní slovo.

Oblíbený moderátor promluvil i o tom, jak se hra vyvíjí, což je nejvíce znát na americké verzi, protože ti mají se Survivorem nejvíce zkušeností. Postupně se snižuje význam „přežití“ a fyzické zdatnosti a do popředí se dostává sociální hra, která je založená hlavně na tom, že soutěžící pochází z odlišného prostředí. Hra tak vlastně odráží v koncentrované podobě běžné problémy mezilidských vztahů.

V podcastu Hype-Cast Novotný uvedl, že by bylo zajímavé, kdyby třeba americká produkce, která má nejvíce zkušeností, uspořádala mezinárodní Survivor pro moderátory. To by se s chutí zapojil.

Řeč došla i na nešťastnou genderovou vyváženost, ale s tím jako moderátor nic dělat nemohl. Některé země tuto skutečnost uvádí hned na začátku projektu a berou to jako samozřejmost. Pořad by u diváků ztratil na atraktivitě, kdyby v první polovině vypadly třeba všechny ženy, a sledovanost diváků je pro tuto show zásadní. Nelíbí se to ani jemu a nechtěl to na kmenové radě ventilovat, ale bohužel to nebylo na něm.

Hodně se psalo o zákulisí show. Jako zázemí soutěže slouží luxusní golfové hřiště o velikosti 11 x 4,5 km. Tato zóna je oplocená a je v ní vše, co člověk může pro pobyt potřebovat, od luxusních stájí a bazénů až po chaty a domy různých cenových kategorií, to vše v areálu plném personálu a ostrahy. Vyřazení soutěžící, kteří čekali na finále, neměli příliš komfortní dům, ale měli přístup k bazénu a vozilo se jim jídlo. Přestože neměli volnost pohybu, byli na to vlastně už zvyklí, takže to snášeli dobře. Nejdéle byla v domě Žaneta –⁠ skoro měsíc.

Ondřej vzal letos do Dominikánské republiky i rodinu a rozhodl se, že si dopřeje trochu luxusu, takže si ubytování hradil sám a pro rodinu vybral velký luxusní dům. Chystá se pořídit si rodinný dům, a tak si chtěl vyzkoušet, co by se mohlo hodit. Osvědčilo se mu soukromé domácí kino, které si vždy přál. Tato oblast luxusních rezidencí je plná celebrit zvučných jmen, domy zde mají i nejslavnější světoví sportovci a celebrity. K tomuto luxusu si však soutěžící ani nepřivoní.

Došlo i na debatu o výhře, protože 2,5 milionu korun už není pro mnoho lidí tak motivujících, aby se ve hře snažili udržet za každou cenu, a i podle loňského vítěze Vládi Čapka by byla hra mnohem zajímavější, kdyby šlo třeba o 10 milionů korun.

Zdroje článku: