Máj (2008): Kdepak květen! Máj se natáčel v červenci, protože režisér prostě nemá rád jarní zelenou barvu

Máj (2008): Kdepak květen! Máj se natáčel v červenci, protože režisér prostě nemá rád jarní zelenou barvu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Celovečerní film, jehož předlohou je známý literární počin Karla Hynka Máchy, natočil a režíroval F. A. Brabec. Umělecké ztvárnění doplňují dramatické záběry krajiny i pocitů hlavních hrdinů.

Pro celou rodinu?

Dle oficiálního textu distributora filmu se jedná o filmový projekt, který je koncipován jako celovečerní hraný film pro celou rodinu. Nutno podotknout, že realistické výjevy úplně pro celou rodinu nejsou. Ostatně kdo četl knihu Karla Hynka Máchy, asi tuší, že pro děti to úplně nebude.

Originální hudba

Oživit literární klasiku a navnadit mladou generaci, aby šla do kina, nebylo jednoduché. Odvážný projekt také hledal vhodné hudebníky pro ztvárnění hudby k filmu. Nakonec režisér přizval ke spolupráci skupinu Support Lesbiens.

Matěje Stropnického předabovali

Krasavec Matěj Stropnický se sice ve filmu objevuje jako hlavní postava – představuje vůdce loupeživé bandy, Viléma. Jeho hlas se však režisérovi nezdál dost romantický, a proto jej nakonec v postsynchronech namluvil herec Josef Pejchal.

Máj v červenci

I když se děj literární předlohy i filmového zpracování odehrává na začátku května, bystré oko si všimne, že v přírodě je až moc zeleně. Režisér pro natáčení zvolil červen a červenec, nikoliv máj. Měl pro to dobré vysvětlení, které je zcela osobní. Naprosto nemá rád jarní zelenou barvu.

Vizuálně podmanivá koncepce

Režisér F. A. Brabec se zhostil své role kameramana i režiséra uměleckého snímku se ctí. Vizuálně podmanivá koncepce filmu, která vyvažuje nálady i barvy, je příjemným pokračováním filmových ztvárnění literárních děl (dříve natočil i Kytici). Romantické kostýmy, tělesnost Jarmily a krása české krajiny – to vše jen dotváří celkový dojem z filmu.

V hlavních rolích se představují Matěj Stropnický, Sandra Lehnertová, Juraj Kukura i nezapomenutelný kat s osudovým hlasem v podání Jana Třísky.