Luděk Sobota měl zajímavé nejen role, ale i život. Přečtěte si ty největší zajímavosti a vyplňte náš kvíz

Luděk Sobota měl zajímavé nejen role, ale i život. Přečtěte si ty největší zajímavosti a vyplňte náš kvíz
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zprvu byl znám pro své role lidí, kteří mají k mozku génia opravdu daleko, nyní se vypracoval mnohem dál. Spousta z nás zná jeho hlas z počítačové hry Polda. Jak hodně Luďka Sobotu znáte?

Ačkoli nadaný komik a herec, Luděk Sobota, který 27. května tohoto roku oslaví své 81. narozeniny, zažil nejen hodně vzestupů, ale také pádů. Více si o nich povíme v průběhu tohoto článku. Nicméně nikdy se nevzdal a ukazuje nám, že trpělivost se vyplácí. Luděk Sobota se narodil v Praze 27. května roku 1943, avšak do podvědomí většiny z nás se zaryl až s filmem Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde si zahrál roli Františka Koudelky.

Jeho nadání pro herectví bylo zřejmé už v momentě, kdy studoval na DAMU. Navzdory tomu, že se dokázal vcítit do příběhů a osobností postav, které hrál, zdá se, že mu více vyhovovala komická vystoupení v souboru Ypsilon. Začal si psát vlastní scénáře a bylo vidět, že mu to opravdu jde. Obzvláště velký potlesk sklízel během improvizovaného hraní. Následně vystupoval v pražském divadle Semafor, kdy se jeho jméno zarylo do našich myslí jako synonymum pro někoho, kdo poplete, co může, a není ta nejostřejší tužka v penálu. V osmdesátých letech minulého století s ním ale Miloslav Šimek, s nímž vystupoval, ukončil spolupráci.

V následujících letech začal mizet i z televizních obrazovek. Nyní ho čekaly temnější časy, na které by nebyl hrdý snad nikdo z nás. Napsal scénáře k několika filmům, tyto filmy se ale nelíbily téměř nikomu, a to ani kritikům, ani veřejnosti. Zmínka o něm se později objevila až v roce 2006, kdy si otevřel své divadlo, v němž hrála i jeho manželka, nicméně o dva roky později bylo uzavřeno kvůli nedostatku financí. Zlom přišel v roce 2010, kdy si zahrál v seriálu Okresní přebor a následně i ve filmu, jehož děj se odehrává před událostmi seriálu. Nové nabídky na role v seriálech na sebe nenechaly dlouho čekat.

Zkuste si náš kvíz a zjistěte, kolik toho o tomto herci, komikovi, scénáristovi a režisérovi vlastně víte.

Luděk Sobota je živoucím důkazem, že i slavní lidé mají mnoho problémů, kterých si nemusíme všimnout, protože tyto lidi považujeme za své idoly, kteří mohou mít vše, co si zamanou. Dobrá zpráva je, že Luděk Sobota se nikdy nevzdal a neustále zkoušel něco nového, přestože zažil mnoho neúspěchů. Pochopitelně se občas vyskytly delší pauzy, ale to platí i o nás. Neúspěch ho nikdy nesrazil na kolena, stále pokračoval v tom, co měl rád – předávat jiným lidem smích a smysl pro humor. Je to velmi energetický člověk, který nám vždy měl a stále má co nabídnout.

Doufáme, že jste se u našeho kvízu pobavili a také jste se přiučili něčemu, co jste o panu Sobotovi nevěděli.

Zdroj článku: