Křidýlko nebo stehýnko: Louis de Funès jako kritik restaurací, i když měl ve skutečnosti přísnou dietu

Křidýlko nebo stehýnko: Louis de Funès jako kritik restaurací, i když měl ve skutečnosti přísnou dietu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Další slavnou komedií, kterou nám Česká televize v létě naservíruje, bude Křidýlko nebo stehýnko. Komik Louis de Funès prohlásil, že rolí v tomto filmu opustil pro něj tak typický cholerický projev a přešel na nový styl herectví. Je-li tomu opravdu tak, to můžete posoudit sami.

Kritik pokrmů se pouští do boje s majitelem restaurací

Jeden z posledních filmů s Louisem de Funèsem Křidýlko nebo stehýnko natočil v roce 1976 dnes už legendární režisér Claude Zidi, jenž k němu také napsal scénář – ostatně jako k řadě dalších bláznivých francouzských komedií ze 70. let. Za zmínku stojí rovněž oblíbená série se skupinou Les Charlots (např. Blázni ze stadiónu), Hořčice mi stoupá do nosu (1974) a Náhradník (1975) s Pierrem Richardem, Zvíře (1977) s Jeanem-Paulem Belmondem nebo Jeden hot a druhý čehý (1978) s Funèsem.

Scéna z komedie Křidýlko nebo stehýnko
Claude Gensac, Louis de Funès, Fernand Guiot, Antoine Marin | Zdroj: © Česká televize

V komedii Křidýlko nebo stehýnko Louis de Funès ztvárnil Charlese Duchemina, nesmlouvavého autora a vydavatele slavného gastronomického průvodce. Dle jeho názoru je největší předností sladké Francie právě její výtečná kuchyně, kterou hodlá hájit na každém kroku. Obráží restaurace, aby náležitě zhodnotil kvalitu a vytříbenost tamních pokrmů, a doufá, že nezdárný syn Gérard (Coluche) půjde jednou v jeho šlépějích. Ten však dává přednost vzrušujícímu cirkusu, v němž zatím vystupuje inkognito převlečený za klauna, ale sní o pozici samotného principála. Colucheho si mimochodem do filmu prosadil samotný Louis de Funès. Že to byla správná volba, potvrdil i jeho syn Olivier de Funès, který otci řekl, že Coluche je zábavnější než on.

Duchemin je ve svých soudech nesmlouvavý, a tak není divu, že si mnohé restauratéry znepřátelil. Největším protivníkem se mu stane podnikatel Tricatel (Julien Guiomar), král motorestů a závodních jídelen, zakladatel a propagátor „tovární syntetické kuchyně“. Drží se přesvědčení, že s tradiční francouzskou kuchyní je třeba skoncovat, což Duchemin samozřejmě nesmí dopustit. Tohle znamená válku, v níž je dovoleno bojovat všemi dostupnými prostředky.

Louis de Funès si ve filmu zahrál, přestože měl po infarktu

Když chce být někdo kritikem jídel, musí jich zákonitě hodně ochutnat. Louis de Funès v roli Duchemina však nesnědl prakticky žádné. Byl totiž krátce po infarktu a měl naordinovanou přísnou dietu, kterou zodpovědně dodržoval i při natáčení. Během scény z italské restaurace, kde si hosté pochutnávají na hovězím steaku, tak ve skutečnosti snědl jen malý kousek chleba namočený do omáčky. Coluche, který si zahrál jeho syna Gérarda Duchemina, naproti tomu spořádal celé tři steaky a v zákulisí přidal navrch tři rýžové nákypy.

Coluche, Louis de Funès a Marcel Dalio
Coluche, Louis de Funès a Marcel Dalio | Zdroj: © Česká televize

Obsazení Louise de Funèse po prodělání srdečního infarktu bylo nicméně riskantní z mnoha důvodů, a to nejen zdravotních, ale i finančních. Pojišťovna nakonec souhlasila, že natáčení pojistí. To pak probíhalo za nepřetržité přítomnosti kardiologa a sanitky. Štáb pro jistotu dostával výplatu každý den, kdyby se snad další natáčecí den neměl uskutečnit.

Křidýlko nebo stehýnko si můžete dopřát v úterý 25. července ve 20:00 nebo v pátek 28. července v 9:25 na ČT2.

Zdroje článku: