Léto s kovbojem: Tohle jste o filmu zaručeně nevěděli

Léto s kovbojem: Tohle jste o filmu zaručeně nevěděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Léto s kovbojem se zapsal do srdce nejednoho diváka. Není se čemu divit – příběh začínající lásky dvou zcela odlišných lidí je totiž aktuální i dnes. Milujete snímek Léto s kovbojem i vy a pokaždé, když ho vidíte, pohladí vás na duši? Prozradíme vám pár zajímavostí o hercích i ze zákulisí celého natáčení.

Zajímavosti o hercích

Roli psycholožky Doubravky, která se o letních prázdninách stará o svého rozmazleného snoubence Boba, ztvárnila ve snímku Léto s kovbojem Daniela Kolářová. Jejího snoubence si zahrál Oldřich Vízner a v roli „kovboje" (venkovského zootechnika a traktoristy) exceloval Jaromír Hanzlík.

Herci se nemuseli během natáčení přesně držet scénáře, ale mohli si dialogy upravovat a sami vymýšlet.

Ve filmu si zahrál teprve osmiletý Michal Dlouhý. Hraje mladšího bratra „kovboje" Honzy.

Daniela Kolářová

Daniela Kolářová v létě roku 1976 nenatáčela pouze Léto s kovbojem, ale i film Na samotě u lesa. Práci na obou snímcích pro ni nebylo jednoduché skloubit. Navíc měla v té době teprve ročního syna. Přesto to nakonec dokázala.

Ve scéně, kdy se Doubravka koupe nahá v rybníce, neuvidíte Danielu Kolářovou, ale její dvojnici.

Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík si milenecký pár zahráli už i dříve, a to například v roce 1973 ve snímku Noc na Karlštejně. Jako pár byli obsazováni často.

Jaromír Hanzlík

Jaromír Hanzlík měl v místě natáčení chalupu. Nabídl Daniela Kolářové, aby se tam spolu s ním ubytovala, a tak nemusela na natáčení dojíždět. Na chatě pak společně s režisérem Ivo Novákem a kameramanem Rudolfem Miličem oba herci připravovali plány na další natáčecí dny.

Ačkoliv se mnoho lidí domnívalo, že Hanzlík a Kolářová musí tvořit pár i v reálném životě, nikdy tomu tak nebylo. Herci byli pouze přátelé.

Oldřich Vízner

Roli kovboje Honzy chtěl původně hrát Oldřich Vízner. Nakonec si však zahrál neúspěšného studenta medicíny Boba. Dlouho po natáčení filmu mu také nikdo neřekl jinak než Bobo.

V roce 2007 si Oldřich Vízner napravil svou reputaci neúspěšného medika. V seriálu Velmi křehké vztahy si zahrál úspěšného a uznávaného lékaře.

Daniela Kolářová (Doubravka) po boku Oldřicha Víznera (Bobo).
Daniela Kolářová (Doubravka) po boku Oldřicha Víznera (Bobo). | Zdroj: TV Nova

Místa, kde se film natáčel

Film se natáčel na Berounsku (vesnice, kde se film odehrává, se jmenuje Bezdědice), kde měl Jaromír Hanzlík shodou okolností chalupu. Herci na ní pobývali. Kromě toho se ale točilo i v Praze (na Karlově mostě, v Paláci ADRIA, na Libeňském zámečku). Natáčelo se i v Kamenickém Šenově a na dalších místech.

Úsměvné nepřesnosti ve filmu

Ve filmu je scéna, kdy malý chlapec křičí, že přivezli banány. Je to myšleno zřejmě jako vtip, což ale mnoho diváků, kteří v té době nežili, nemusí pochopit. Banány tehdy dovézt nemohli.

Stejně tak není možné, aby řezník prodával všechny druhy masa a nabízel například medailonky, telecí, svíčkovou, panenku i játra.