KVÍZ: Vánoce se pomalu blíží. Pojďme si připomenout ty nejzábavnější vánoční filmy

KVÍZ: Vánoce se pomalu blíží. Pojďme si připomenout ty nejzábavnější vánoční filmy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na vánočním čase spousta z nás miluje nejen atmosféru, dárky či štědrovečerní večeři, ale také zábavné vánoční filmy. Jak moc dobře je znáte, můžete zjistit v našem kvízu.

Příběh Charlese Dickense ožívá už stovky let

Vánoční koleda je filmovou klasikou již desítky let. Nejenom film, ale také muzikál a v mnoha zemích i divadelní představení. Vánoční koleda je poněkud strašidelný příběh o lakomém Ebenezeru Scroogeovi. Tento příběh zná asi každý z nás, a to i díky filmovým zpracováním. Věděli jste ale, že vychází z povídky anglického spisovatele Charlese Dickense?

Ten napsal příběh o chamtivém, nepřátelském lichváři, kterého se všichni lidé báli. Až jeho skutky a promluvy s duchy mu pomohly vrátit se na správnou cestu.

První film byl natočen již v roce 1901

Kniha s tímto vánočním příběhem byla vydána již v roce 1843. Ihned byla opěvována nejenom kritiky, ale také obyčejnými lidmi. Knihu Charles Dickens věnoval Thomasu Mittonovi. A to proto, že od něj získal peníze na svou práci i život. První adaptace se příběh dočkal již v roce 1901. Tehdy se jednalo o film. Následovala také opera slovenského skladatele Jána Cikkera. Stal se z něj ale také broadwayský muzikál, pořad BBC nebo celovečerní film ze studia Disney.

Mezi další úspěšná díla spisovatele Charlese Dickense patří i knihy jako Nadějné vyhlídky, Zlé časy, Ponurý dům, Náš společný přítel nebo Příběh dvou měst.