KVÍZ: Poznáte nejen české komedie podle jedné věty? Zvládnete správně všech 10 otázek jako skutečný odborník?

KVÍZ: Poznáte nejen české komedie podle jedné věty? Zvládnete správně všech 10 otázek jako skutečný odborník?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komedie jsou jedním z nejoblíbenějších žánrů. Nebývají nijak složité, takže se u nich krásně relaxuje. Otestujte se, zda si z nich něco pamatujete.

Komediální žánr je divácky často velmi vděčný, ale po herecké, scénáristické i režisérské stránce je velmi náročný. Některé gagy totiž nemusí mít takový účinek, jaký by mít měly, nebo nemusí fungovat vůbec. Navíc, jak se říká – „kolik lidí, tolik chutí“, tudíž to, co je pro někoho dokonalá odpočinková komedie, je pro jiného dvouhodinové utrpení, strávené sledováním nesmyslů. Je to zkrátka vždy sázka do loterie. Pokud se však zadaří, vznikne film, jehož repliky si lidé vybavují ještě roky po poslední klapce.

Zdeněk Troška, nekorunovaný král české komedie

Když se řekne česká komedie, pravděpodobně se vám vybaví tituly jako Slunce, seno, jahody, Babovřesky či Kameňák. Za všemi těmito filmy (a mnoha dalšími) stojí strakonický rodák, režisér Zdeněk Troška. Kritici jej často peskují za značnou podbízivost a prvoplánovost, ale divácky patří jeho filmy k těm nejúspěšnějším. Zdeněk Troška často točí také pohádky, za všechny zmiňme alespoň snímky Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí či Čertoviny. Občas natočí (či napíše) i něco z jiného žánru, například psychologické drama (Zkouškové období), ale tyto počiny nebývají divácky tak oblíbené jako jeho nejtypičtější žánry, tedy pohádky a komedie. Trilogie Slunce, seno… je tak hluboko zakořeněná v české popkultuře, že si bez ní mnoho lidí nedokáže letní měsíce ani představit. Zde je několik zajímavostí o těchto dnes již kultovních komediích:

  • Hláška „Panenko Maria podsrpenská, vidíš to?“ se vztahuje k Troškově rodišti, Strakonicím. Na jejich okraji, v místní části Podsrp, se totiž nachází Poutní kostel Panny Marie Bolestné. Tento barokní kostel je od filmových Hoštic vzdálen pouhých 13 kilometrů. 

  • To, že ve filmech hraje i mnoho neherců, je známý fakt. Troška však někdy obsazoval i celé rodiny. Například představitelky Konopníkové a Kelišové jsou v reálu sestřenice.

  • První film z trilogie vznikl vlastně jako protest proti zahraničním komediím. Zdeněk Troška se totiž na schůzi na Barrandově rozčiloval, proč se pořád dovážejí zahraniční komedie, ať nějakou natočíme tady. Šéf ateliérů mu na to odpověděl, ať ji tedy natočí. I přes absenci herců a nedostatek financí se Troška nedal a skutečně Slunce Seno během krátké doby natočil.

  • Některé zpožděné vlaky v Hošticích skutečně nezastavovaly.

  • Film Slunce, seno, jahody byl původně o dost delší, mnoho záběrů však neprošlo komunistickou cenzurou.

  • V době natáčení prvního filmu bylo Petře Pyšové (Miluně) pouhých 15 let a Veronice Kánské (Blaženě) 16.

  • V celé trilogii se, na rozdíl od všech ostatních postav, nedozvíte, jaké zaměstnání má Škopek.

 

Zdroje článku: