Plán na povolání mořského biologa Samuela L. Jacksona ztroskotal, když poznal na škole herectví

Plán na povolání mořského biologa Samuela L. Jacksona ztroskotal, když poznal na škole herectví
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herec, který oslavil v zimě 72 let se řadí mezi nejpracovitější hollywoodské umělce. Během své dosavadní kariéry se objevil ve více než 150 filmech. Je jedním z nejlépe vydělávajících herců všech dob a celosvětově jeho filmy vydělaly téměř 17 miliard dolarů.

Herec si za větší role běžně přijde na 10 až 20 milionů dolarů. A díky dobré obchodní dohodě mu na kontě přistane 4 až 6 milionů dolarů pokaždé, když se ve filmu od Marvela objeví Nick Fury, i když se jedná pouze o krátkou scénu. Do roku 2020 se Fury objevil v jedenácti z 23 filmů od Marvela, počínaje prvním filmem Iron man (2008). Jedním z posledních snímků, kde jste drsňáka s páskou přes oko mohli vidět je Spider-Man: Daleko od domova (2019).

Časný život a studentská rebelie

Samuel Leroy Jackson se narodil ve Washingtonu 21. prosince 1948, jako jediné dítě svých rodičů Elizabeth a Roye. Byl vychován matkou v Tennessee, s omezeným kontaktem se svým otcem. Navštěvoval několik segregovaných škol, nakonec absolvoval Riverside High School v Chattanooga. Následně se zapsal na Morehouse College v Atlantě ve státě Georgia, kde původně studoval mořskou biologii. Poté, co se připojil k místním hereckým skupinám, objevil zájem o herectví a rozhodl se změnit své plány pro budoucnost.

Zatímco byl studentem na vysoké, zapletl se do školních protestů v roce 1968 a 1969 a byl jedním ze studentů, kteří drželi jako rukojmí členy správní rady a požadovali provedení reforem týkajících se školních osnov a správy školy (práva pro studenty s tmavou pletí). Za to byl obviněn a odsouzen za protiprávní věznění osob – zločin druhého stupně. Byl také suspendován na dva roky. Nakonec se na vysokou školu vrátil a absolvoval v roce 1972 bakalářský titul v dramatu. Když byl suspendovaný, pracoval jako sociální pracovník v Los Angeles.

Herecká kariéra

Jackson začínal rolemi v různých divadelních a televizních filmech, než se v roce 1976 přestěhoval z Atlanty do New Yorku. Další desetiletí strávil účinkováním v divadelních produkcích. Po jednom představení se seznámil s režisérem Spikem Leeo, který jej obsadil do rolí ve filmech Blázinec ve škole (1988) a Jednej správně (1989). Během této doby Jackson také bojoval se závislostí na heroinu a kokainu, nakonec vstoupil na kliniku a úspěšně dokončil rehabilitaci.

Na počátku 90. let získal větší uznání díky filmům jako Mafiáni (1990), Horečka džungle (1991), Vysoká hra patriotů (1992), Jurský park (1993). Objevil se v několika úspěšných sériích filmů, včetně vesmírné ságy Star Wars George Lucase jako mistr Jedi a v roli již zmíněného Nicka Furyho ve filmech společnosti Marvel. Dal souhlas společnosti Marvel Comics, aby podle jeho podoby navrhla jejich verzi fiktivní postavy Nicka Furyho.

Mezi další pozoruhodné filmy, ve kterých se Jackson objevil, patří filmy Čas zabíjet (1996), Vyjednavač (1998), V řetězech (2006) a Zabiják & bodyguard (2017). Je známý také díky spolupráci s režisérem Quentinem Tarantinem: Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994), Jackie Brown (1997), Nespoutaný Django (2012) a Osm hrozných (2015). Kromě filmového plátna se Jackson věnuje s velkým úspěchem také hlasovému herectví pro animované filmy, včetně filmů Úžasňákovi (2004) a jeho pokračování Úžasňákovi 2 (2018), Star Wars: Klonové války (2008) a Turbo (2013).

Mezi filmy s nejvyššími tržbami patří film Avengers: Endgame (2019) s výnosem přes 800 milionů dolarů a Avengers: Infinity War (2018), s tržbami přes 670 milionů dolarů.

Jeho postava Julese Winnfielda z filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994), se v anketě britského časopisu Empire Magazine umístil na druhém místě mezi nejúžasnějšími filmovými postavami všech dob. Tato role ho vystřelila mezi hollywoodskou elitu, i když mu bylo už 46 let.

Obdržel také recesistické ocenění za ztvárnění postav, které sežral žralok a dinosaurus.

Vzhledem k jeho prominentnímu postavení ve filmovém průmyslu je mu ve všech jeho filmových kontraktech přiznána doložka, která mu zaručuje snadný přístup na golfová hřiště, bez ohledu na to, kde se místo natáčení nachází. Golf je hercovou druhou vášní.

Zdroj: