KVÍZ: Ověřte si své znalosti o pohádkách, které se vysílají každé Vánoce

KVÍZ: Ověřte si své znalosti o pohádkách, které se vysílají každé Vánoce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
S vánočními pohádkami se v období adventu a slavení Vánoc každoročně doslova roztrhne pytel. Velká spousta dospělých v tuto dobu pohádky miluje. Nekoukají se na ně tak pouze děti. Jak jste na tom se znalostí vánočních pohádek vy? Zjistěte to již ve třetím díle našeho vánočního kvízu o pohádkách.

Sůl nad zlato a Byl jednou jeden král mají spoustu společného

Mezi českou pohádku, která je pravidelně reprízována, patří i pohádka s Janem Werichem v hlavní roli. Byl jednou jeden král… je pohádkou natočenou v roce 1954. Za pár měsíců uběhne již 70 let od jejího uvedení. I tak ji lidé rádi sledují, a to nejen v období Vánoc.

Láska, důležitost soli i hněv a zloba provází celou pohádku

Rádce Atakdále, Král Já I., Maruška či stařenka kořenářka. To je jen základní výčet postav z pohádky, která vychází z předlohy pohádkového příběhu Sůl nad zlato. Princezna Maruška má svého otce ráda jako sůl. Právě tato surovina vyvolá u otce velký hněv a zlost na jeho dceru. Ostatní dcery totiž lásku k otci přirovnávají k drahému kamení.

Tradiční pohádka, doplněná o humorné situace, předvádí, jak by svět vypadal bez soli. Pro někoho obyčejná surovina, ve skutečnosti ale něco, bez čeho bychom jen stěží dokázali uvařit chutné jídlo. Jako v žádné pohádce, ani zde nesmí chybět láska. A tak se na scéně objevuje mladý rybář v podání Vladimíra Ráže. I tento herec a jeho poměrně dost důležitá postava dokáže zamíchat kartami.

 

Zdroj článku: