KVÍZ: Noc na Karlštejně, nehynoucí muzikál Zdeňka Podskalského

KVÍZ: Noc na Karlštejně, nehynoucí muzikál Zdeňka Podskalského
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když Jaroslav Vrchlický psal tuto divadelní hru, určitě ho nenapadlo, že své pravé slávy se dočká až po mnoha letech a že jeho dílo bude přepracováno do muzikálové formy.

Tento veleúspěšný muzikál ovšem nebyl zdaleka prvním filmovým zpracováním původní hry Vrchlického. První film byl němý a vznikl již v roce 1919. Dějovou podobu s muzikálem z roku 1973 byste zde ovšem hledali zbytečně. Dalším stejnojmenným snímkem dle totožného námětu je filmové zpracování z roku 1965, kdy se režie ujal František Filip. Tento film byl také protkán písněmi Matušky a Gotta a obsazen skvělými herci, přesto jeho popularitu naprosto převálcoval režisér a scénárista v jedné osobě, Zdeněk Podskalský.

Podskalský byl režisér trpělivý, a ačkoliv neprobíhalo vše podle harmonogramu, nenechal se vyvést z míry. Jednou se čekalo, až se umoudří počasí a natáčení bude moci pokračovat, poté se zase čekalo, až se Matuška vrátí z dlouhého turné, do toho Slávka Budínová bojovala s textem nebo se Hála se Štědrým tak opili, až nemohli zpívat, a tak z natáčení toho dne sešlo úplně. Místo rozčilování se v režisérově deníčku objevil pouze zápisek. Natáčení tak zřejmě probíhalo v pohodě a všichni si ho mohli vychutnat bez větších stresů. Možná i to je fakt, že konečný výsledek stál za to a vznikl úžasný muzikál, na jehož úspěchu nesl velký podíl i autor hudby, Karel Svoboda. Sám si tohoto svého díla vážil a pokládal ho za vrchol své tvorby. Však také v roce 2007 získala Noc na Karlštejně titul Nejlepší český hudební film.

Velká pohoda při natáčení se zřejmě někomu vymkla až tak z rukou, že filmová romantika přerostla až do srdcí dvou protagonistů, a to Jany Brejchové a Jaromíra Hanzlíka, kteří právě zde našli vzájemné zalíbení, jež stálo za krachem manželství Jany Brejchové s Vlastimilem Brodským.

Nehynoucí historický filmový muzikál tak má své věrné fanoušky, kteří si nenechají ujít žádnou televizní reprízu.

Jak je na tom Noc na Karlštejně u vás? Zkuste si malý testík.

Zdroje článku: