Noc na Karlštejně (1973): Problémy s obsazením připravily Podskalskému horké chvilky

Noc na Karlštejně (1973): Problémy s obsazením připravily Podskalskému horké chvilky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmový muzikál Noc na Karlštejně patří k nejoblíbenějším českým evergreenům, přestože se v něm vyskytuje řada historických nepřesností. Zcela přesná není ani postava Karla IV., jak ji ztvárnil Vlastimil Brodský. Ten si toho byl vědom už dopředu a roli vůbec nechtěl přijmout.

Brodský si o slavném panovníkovi zjistil informace přímo u historiků a mimo jiné se dozvěděl, že Karel IV. býval nevázaným milovníkem a opravdovým mužem činu. Fyzicky nepříliš atraktivní herec, který byl zvyklý řešit neshody s manželkou Janou Brejchovou tichým trucováním ve svém pokoji, si vedle českého velikána připadal jako "trouba". Režisér Zdeněk Podskalský musel najmout speciálního odborníka, který Brodskému promluvil do duše a přesvědčil ho, že právě on se na tu roli hodí nejlépe. 

Spory se vedly také o Alžbětu Pomořanskou. Jana Brejchová byla režisérovou první volbou, problém byl však v tom, že postava královny měla ve filmu zpívat. Padl proto návrh, že by si Karlovu manželku zahrála Helena Vondráčková, ta nakonec ale (ke svému zklamání) jen nazpívala písničku Lásko má, já stůňu a vokály k písni Do věží. Jana Brejchová se stala jedinou protagonistkou, která ve filmu svůj part nezpívala osobně. 

Do obsazení Noci na Karlštejně zasáhly Podskalskému i komunistické zákazy. Natáčení se z politických důvodů nesměl zúčastnit Jan Werich, který si měl zahrát purkrabího, ani Jiřina Jirásková, pro niž Podskalský rezervoval úlohu Ofky. Werich byl nahrazen v té době již hodně nemocným Jaroslavem Marvanem, jenž na natáčení jezdil přímo z nemocnice a v některých scénách ho lidé ze štábu museli podpírat. Slavnostní premiéry se už Marvan nedočkal, zemřel dva měsíce před uvedením filmu do kin.