Kvíz: Mladý automechanik i kdysi uznávaný mafián. Filmové role Luďka Soboty byly vždy originální

Kvíz: Mladý automechanik i kdysi uznávaný mafián. Filmové role Luďka Soboty byly vždy originální
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je libo ťulpas, který zkazí, na co sáhne, nebo chlápek, z něhož jde strach? Můžeme mít obojí, a to díky jejich originálnímu ztvárnění uznávaným hercem Luďkem Sobotou. Pojďme na krátký výlet do minulosti.

Díky snímku Jáchyme, hoď ho do stroje! jsme si tohoto herce začali více všímat, přestože se herectvím zabýval již dříve. František Koudelka, jeho nejznámější role, mu přinesla velký úspěch. Jen těžko si na jeho místě dokážeme představit kohokoli jiného. A co je ten František Koudelka vlastně zač? Je velmi roztržitý a nesmělý. Je to automechanik pracující ve společnosti STS Chvojkovice-Brod. Nic se mu nedaří, a tak jsme mohli vidět, jak se traktor jeho nedbalostí přesune do rybníka. Jelikož ho vedoucí posílá domů, odjíždí do Prahy za tetou. Musí venčit jejího psa, ale na oplátku od ní má slíbenou práci v místním autoservisu. A jeho maléry mohou začít nanovo. Určitě si již vzpomínáme, že utopený traktor nebyla jediná bota, kterou udělal.

Luděk Sobota je znám pro více rolí, které mu dokonale sedly. Ve snímku Zítra to roztočíme, drahoušku! ztvárnil postavu Reného Nováka. Jelikož děj filmu se točí kolem toho, že dvě rodiny si vzájemně dělají naschvály, bylo nezbytné popřemýšlet, kdo ztvární postavu, která tam musela být – moulu, jemuž se nic nedaří.

Znát ho můžeme také z filmu Buldoci a třešně, jenž je spíše mafiánského charakteru. Zahrál si mafiána Carmella, který si pokazil reputaci u svého Dona a nyní je terčem své rodiny on sám. Uteče a schová se u známých. Jeho patálie tímto pochopitelně nekončí.

A zahrál si také ve filmu Jak dostat tatínka do polepšovny, volném pokračování filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. V tomto případě hrál postavu zootechnika Vlka. Velkou zajímavostí je, že pojmenoval veteránský hasičský vůz po traktoru z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, a sice Máňa. Vlastně to plácl jen tak, když se zrovna nenatáčelo, a tento nápad se rychle uchytil.

Toto byly ty nejdůležitější role jeho po herecké stránce nejlepších let. Vzpomínáte si na další jeho role? Kolik toho o těchto postavách víte? Vrhněte se na náš kvíz a zjistěte, jak velkého máte pamatováka na filmy.

Některé role Luďka Soboty jsou známější, jiné už méně. To ale neznamená, že do nich nevložil část své duše. Ono většinou ty filmy, ze kterých ho neznáme, neslavily moc úspěchu a patrně jste o nich nikdy neslyšeli. Pravdou však je, že snad neexistuje herec, který by hrál pouze ve snímcích, které byly vyhlášeny za světové trháky.

Zdroje článku: