Dvě popravené manželky, dva rozvody, jedno úmrtí a jedna přeživší – to jsou osudy manželek panovníka Jindřicha VIII.

Dvě popravené manželky, dva rozvody, jedno úmrtí a jedna přeživší – to jsou osudy manželek panovníka Jindřicha VIII.
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jednou z nejčastěji ztvárněných historických postav ve filmech a seriálech je anglický panovník žijící v létech 1491 až 1547. Tento nehezký, nemocný tlusťoch je často představován jako mužný a pohledný vládce a také velký sukničkář.

Seriál Tudorovci

Tak ho například divákům představil stanice BBC v zajímavém seriálovém počinu z let 2007-2010. Podle odborných kritiků neměl mít seriál dlouhého trvání. Nakonec vznikly celé 4 série – 38 epizod plných intrik, krutosti a milostných scén, zasazených do výborně vybraných exteriérů i interiérů.

Jindřich VIII. vládl ve své zemi dlouhých 40 let a je považovaný za jednoho z nejhanebnějších panovníků, které Anglie měla. Byl to velký požitkář, nenasytný v jídle a věčně hladový po ženách. Stihl se 6x oženit. Dvě ženy popravil, protože se chtěl rychle znovu oženit. Další dvě manželky odstranil ze svého života rozvodem. Jedna žena zemřela a jedna ho přežila. Stejně rychle jako uměl vyměnit manželku, tak to zvládal i s nejbližšími lidmi, kterými se obklopoval. Nikdo si jeho přízní nemohl být jistý a často končila vysoká hra o jeho náklonost spíš popravou, zabráním majetku nebo uvězněním v pověstné věznici. Sobecký panovník byl náladový, podezíravý, nevyzpytatelný a nebezpečný.

Seriál „Tudorovci“ líčí ale anglického vládce jako mladého, svěžího muže, který má jen panovnické vrtochy a ženám se z jeho šarmu podlamují kolena. Seriál o krutém tlusťochovi by se asi divákům nelíbil.

Scénář zpracoval Michael Hirst, o režii se postaralo hned 5 režisérů. V hlavní roli exceloval Jonathan Rhys Meyers a jednou z jeho nejvýraznějších žen byla v seriálu Anna Boleynová, ztvárněná krásnou Natálií Dormen.

A jak nás seriál poučil, byla to právě Alžběta, jediná dcera, kterou Anna Jindřichovi porodila, kdo založil dlouhou linii silných panovnic na anglickém trůnu, které dokázaly vytvořit jednu z nejsilnějších evropských monarchií ve světové historii.

Film Jindřich VIII.

O něco realističtější je vyobrazení Jindřich VIII. ve dvoudílném televizním snímku z roku 2003. Rey Winstone v roli krále podal úžasný výkon a přiblížil divákům osud tudorovské dynastie v jednom z nejzajímavějším období anglické historie. Film si vybral to nejzajímavější ze života panovníka. Děj se točí především kolem Jindřichových manželek a jeho až fanatické snahy zplodit legitimního mužského pokračovatele tudorovské dynastie.

Díky této „posedlosti“ také rozpoutal nepokoje s katolickou církví, ze které byl exkomunikován. Výrazným způsobem ovlivnil sílu a moc Anglikánské církve a rozpoutal krvavé občanské nepokoje v celé zemi, které byly doprovázeny pronásledováním katolíků. V neposlední míře ovlivnil i zahraniční politiku země.

Zdroj: