Kvíz: Chlapci a chlapi si na vojně užili radosti i smutky. Zavzpomínejte na seriál v našem kvízu

Kvíz: Chlapci a chlapi si na vojně užili radosti i smutky. Zavzpomínejte na seriál v našem kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Chlapci a chlapi byl dojemný a zároveň i zábavný seriál o dospívajících mužích, kteří se kromě nové, dospělé role musí potýkat i s povinnou základní vojenskou službou. Zavzpomínejte s námi na tento populární československý seriál.

Hit Ivety Bartošové Dva roky prázdnin

Dva roky prázdnin. To byl hit konce minulého století, který neodmyslitelně patří k československému seriálu Chlapci a chlapi. Píseň, kterou nazpívala Iveta Bartošová, byla následně i nahrána na album Blízko nás. O další hudební doprovod seriálu se postaral Ladislav Štaidl.

Nástup na vojnu zastavila pouze vysoká škola nebo nemoc

Se seriálem jsou spojeny nejenom známé písně, ale i známé tváře. Spousta herců si zde zahrála jednu ze svých nejúspěšnějších rolí. Vždy spravedlivá postava Martina Zounara, citlivý a matkou obstarávaný Vladimír Javorský nebo zamilovaný Mário Kubec. Mužskou bandu prožívající radosti i strasti základní vojenské služby mohli diváci sledovat hned v 11 epizodách.

Seriál odrážel realitu skutečné základní vojenské služby. Tou musel projít každý zdravý a vysokou školu nestudující muž. A to od doby, kdy mu bylo 18 let. Na vojně pak strávil celé dva roky. Předvolání dostal každý z dospívajících mužů poštou, následovala návštěva obvodní vojenské správy, kde získali chlapci povolávací rozkaz. Jak jméno seriálu vypovídá, na vojnu nastupovali chlapci, ale odcházeli z ní chlapi.

Povinná vojna skončila v roce 2004

Branci, jak se chlapcům, kteří měli povinnost nastoupit na vojnu, říkalo, byli nabíráni až do roku 2004. 30. března roku 2004 nastoupilo posledních 878 branců. Od té doby již není povinná základní vojenská služba. Česká republika se tak rozhodla na základě schválení reformy armády z listopadu 2003.

 

Zdroj článku: