Zkoušky z dospělosti: Seriál zabodoval hlavně kvůli písním Ladislava Štaidla

Zkoušky z dospělosti: Seriál zabodoval hlavně kvůli písním Ladislava Štaidla
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Šestidílný seriál z roku 1980 patřil rozhodně ve své době k té lepší části televizní tvorby pro mladé. I přes naivitu hlavních hrdinů se seriál na obrazovky s úspěchem vracel.

Slasti dospívání a prvních lásek doplnily písně hitmakera Ladislava Štaidla. Pokud se vám nevybaví herecké obsazení, písně Mží ti do vlasů, Jsou dny, kdy svítá o něco dřív a Miluji tě si možná občas broukáte.

Úspěch seriálu byl překvapením hlavně proto, že za jeho vznikem stál tehdejší čerstvý absolvent FAMU, režisér Jiří Adamec. Ten měl v té době za sebou jen dva studentské filmy a několik televizních projektů. S natáčením seriálů neměl žádnou zkušenost, ale možná právě mládí mu pomohlo přiblížit se k mladým seriálovým hrdinům. Popularita seriálu mu přinesla další režisérské nabídky. Během práce na seriálu se spřátelil s Ladislavem Štaidlem a bylo z toho přátelství na celý život.

Do hlavních rolí byli obsazeni mladí a neokoukaní herci, kteří právě končili studium, a tak působili na obrazovkách věrohodně.

Hlavní postavou byla Lucka, kterou hrála Jindra Bartošová. Mladá herečka toho moc nenatočila. Po sametové revoluci odešla za láskou do Helsinek a herectví pověsila na hřebík. To její herecký kolega Jan Čenský dokázal získanou popularitu v profesi dobře využít a čekala ho dlouhá herecká éra pohádkových princů a kladných hrdinů.

Jediným z mladých herců, kdo měl už více zkušeností, byl Antonín Navrátil, který byl o pár let starší, ale mezi seriálové studenty maturitního ročníku dobře zapadl. Antonín Navrátil byl v té době už populární díky roli v seriálu Kamarádi. V době natáčení seriálu o maturantech už studoval na DAMU a nedostal od školy povolení roli přijmout. Jenže zahrát si Mirka Žaluda pro něj bylo tak lákavé, že se rozhodl točit i přes zákaz, a nakonec mu to prošlo, přestože to mohlo skončit i vyhazovem ze školy.

Děj seriálu zasadil mladý režisér do Chrudimi, protože vyrůstal v nedaleké Skutči a město dobře znal. Natáčelo se i na Kavčích horách a celá mladá parta herců žila přes prázdniny v bytě Jana Čenského, protože rodiče měl na chalupě. Na tu dobu tak mají herci určitě celou řadu vzpomínek.

Adamec byl po úspěchu seriálu rozhodnutý se k maturantům ještě vrátit, a to se mu povedlo o šest let později, kdy natáčel seriál Bylo nás šest. Tentokrát se maturanti právě chystali k dalšímu studiu na vysokých školách. I tento seriál měl u diváků úspěch.

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • Nostalgie,
  • autorský článek