Kdo by neznal modrookou Marušku z filmové pohádky Byl jednou jeden král. V našem kvízu si vyzkoušejte, jak dobře znáte celou pohádku

Kdo by neznal modrookou Marušku z filmové pohádky Byl jednou jeden král. V našem kvízu si vyzkoušejte, jak dobře znáte celou pohádku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Předlohou filmové pohádky Byl jednou jeden král se stala klasická pohádka Boženy Němcové Sůl nad zlato. Režie tohoto díla se ujal v roce 1954 Bořivoj Zeman a bylo pojato trochu netradičně, a to obohacením původní předlohy o mnohé humorné scény. Navíc byla pohádka už v té době barevná, což nebylo až tak obvyklé.

Už samotné jméno krále je netradiční a úsměvné. Já první je jméno naprosto přiléhavé pro královského ješitu v podání Jana Wericha, který se rozhodl, že předá své žezlo jedné ze tří dcer. Ve své ješitnosti postaví volbu na své oblíbenosti. Prostě která z jeho dcer ho miluje nejvíce, té předá svůj trůn.

Drahomíra, Zpěvanka a Maruška se musí vyjádřit, jak moc ho milují. Odpověď Marušky v podání Mileny Dvorské, nejmladší dcerky, se ovšem těžce dotkne královy ješitnosti, protože právě jeho nejoblíbenější dcerka ho má prý ráda jako sůl. Jako sůl, které je všude dost a která je běžná a nezajímavá. Královské ego je těžce raněno a nebohá Maruška je vyhnána z království. Odpuštění se jí dostává až po mnoha peripetiích, které krále Já prvního přesvědčí o pravdivosti Maruščiných slov.

Ale pohádku jistě dobře všichni znáte, a tak se můžete vrhnout na test.

Zdroj článku: