Zpět do devadesátek: Otestujte si své znalosti o seriálu Akta X

Zpět do devadesátek: Otestujte si své znalosti o seriálu Akta X
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mysteriózní příběhy jsou v dnešní době ve filmech i seriálech stejně populární jako příběhy kriminální a nemocniční. I proto se na vrcholu popularity drží hit společnosti Netflix, Stranger Things. Tento žánr ale nevznikl s Netflixem – skutečný boom jeho popularity odstartoval v roce 1993 s premiérou seriálu Akta X.

Legenda jménem Akta X

Jeho hlavními protagonisty jsou dva agenti FBI, kteří se zaměřují na řešení případů, u nichž běžné vyšetřovací metody selhávají. Kromě zajímavých námětů jednotlivých dílů, které jsou navíc vzájemně propojeny příběhem o vládním spiknutí, jež se snaží zakrýt pravdu o kolonizaci planety mimozemskou civilizací, si velkou oblibu získaly i obě hlavní postavy.

Agent Mulder představuje člověka přesvědčeného nejen o existenci mimozemského života, ale i o existenci mnoha dalších paranormálních jevů. Jeho kolegyně, agentka Scullyová, je jeho protikladem, neboť vždy řadí na první místo vědu a skeptický přístup. Ve skutečnosti se však díky tomu dokonale doplňují, a tak přicházejí na kloub mnoha a mnoha záhadám.

Mulder a Scullyová nekončí

Seriál společnosti Fox se vysílal mezi lety 1993 a 2002 a stal se skutečným popkulturním fenoménem. Kromě vlastního seriálu vznikly v letech 1998 a 2008 dva celovečerní filmy, několik počítačových her a mnoho knih. V letech 2016 až 2018 se Akta X na televizní obrazovky vrátila. Stejného úspěchu jako v devadesátých letech již ale nedosáhla.

Kariéry obou herců, Davida Duchovnyho a Gillian Andersonové, účinkování v Aktech X zásadním způsobem poznamenalo, byť každého trochu jinak. Pro Davida Duchovnyho je role agenta Muldera jednoznačně nejvýznamnějším kariérním úspěchem, jehož stín nikdy nepřekročil. I Gillian Andersonová bude v očích fanoušků navždy především agentkou Scullyovou, na rozdíl od svého hereckého kolegy však využila úspěchu Akt X k nastartování vlastní kariéry a ztvárnila několik dalších velmi slavných rolí.

Pokud jste i vy v devadesátých letech prožívali své náctileté roky, je pravděpodobné, že jste seriál hltali i vy. Kolik informací vám utkvělo v hlavě a vzpomenete si na ně i po letech? Troufnete si na znalostní kvíz?

 

Zdroje článku: