Kulový blesk: Hereckým legendám dokázala konkurovat všetečná paní v šátku se zájmem o půdičku

Kulový blesk: Hereckým legendám dokázala konkurovat všetečná paní v šátku se zájmem o půdičku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo se někdy stěhoval, pochopil, proč se říká, že je lepší vyhořet, než v krátké době přepravit všechny pracně nahromaděné poklady z jedné domácnosti do druhé. A co teprve, když se do stěhování vloží všetečná důchodkyně, která si dělá zálusk na pračku.

A nejen to! Ještě si umane, že chce jiný sklep, a nakonec se vlastně ani nechce stěhovat, čím naruší pracně vybudovaný plán několika výměn bytů.

Milada Ježková, která si v této komedii zahrála Anežku Jechlovou, byla pro české filmaře jako zjevení. O jejím životě se toho moc neví, protože ho prožila až do pokročilého věku jako účetní, prodavačka či soustružnice.

Jednoho dne však při správné konstelaci hvězd došlo při jízdě v tramvaji k setkání důchodkyně Ježkové s režiséry Jaroslavem Papouškem a Ivanem Passerem. Vitální paní je natolik zaujala, že ji doporučili Miloši Formanovi, který hledal neokoukané tváře do připravovaného filmu Lásky jedné plavovlásky.

Postava přísné matky Vladimíra Pucholda se však Ježkové vůbec nelíbila a trvalo to dost dlouho, než na svůj herecký debut kývla. Partnera ji dělal rovněž herecký zelenáč Josef Šebánek.

Přirozený herecký projev Milady Ježkové oslovil celou řadu dalších režisérů a za dvacet let se objevila ve více než ve třiceti menších i větších rolích.

Strategii stěhování narušila nezbedná důchodkyně

schůze účastníku akce Kulový blesk
schůze účastníků akce Kulový blesk | Zdroj: Jan Kuděla / © Česká televize

Přestože se teprve v šedesáti letech učila hereckému řemeslu, vynikala svým temperamentem, bezprostředností i zapamatovatelným hlasem. Její postavy byly většinou lidové, někdy prosté a nezáludné, jindy trošku vychytralé, jako v komedii Kulový blesk ve Smoljakově a Podskalského režii.

Ladislav Smoljak chtěl do hlavní role psychologa Knotka původně obsadit svého kolegu z divadla Járy Cimrmana, Miloně Čepelku. Herecký kolega však o filmovou práci nestál, a tak se role ujal skvělý Josef Abrhám. Byla to právě postava Knotka, která si s vrtošivou důchodkyní Jechlovou užila malé peklo. Scéna, kdy se Knotek vrací ze sklepa poté, co musel přestěhovat pěkně velkou zásobu uhlí z předního sklepa do úplně zadního, aby nová nájemnice Jechlová měla sklep podle svých představ, patří k těm nejoblíbenějším. Stejně tak si diváci připomínají důchodkyni při prohlídce půdy.

Knotek a Jechová

Zvonek.

„Nezlobte se na mě, že vás obtěžuju, ale já jsem se ještě zapomněla zeptat…“

Věro! Kterej klíč je od půdy?“

„No to je ale pěkná půdička. Tohle jsem nečekala, takovouhle pěknou půdičku. Čistá, ta se vám povedla, ta půdička, pane Knotek. Tedy to jsem sama ráda. Čisto je tu, to budu spokojená. Tady se mi to bude věšet...“

Paní Milada Ježková nás sice opustila už v roce 1994 v nedožitých čtyřiaosmdesáti letech, ale její zábavné role tady s námi žijí dál. Komedii Kulový blesk uvede ČT1 28. října večer a 29. října odpoledne.

Zdroje článku: