Krvavý diamant (2006): Komparzisté měli za účinkování ve filmu slíbené nové končetiny

Krvavý diamant (2006): Komparzisté měli za účinkování ve filmu slíbené nové končetiny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmové natáčení v Africe přineslo autentické prostředí a příběh o zákulisí života překupníků s diamanty. Leonardo DiCaprio se objeví v roli pašeráka diamantů, který se se ocitne uprostřed zuřící války v Sierra Leone v roce 1999.

Ani jedno velké filmové ocenění

I když se snímek Krvavý diamant stal divácky velmi úspěšným, neproměnil ani jednu z nominací na herecké Oscary. Byl přitom nominován hned na pět sošek, a to za hlavní herecký výkon, za vedlejší herecký výkon, za střih, mix zvuku a střih zvuku. Leo měl za tento film našlápnuto i na Zlaté glóby, ani tam však svou nominaci neproměnil.

Natáčelo se v JAR a v Mosambiku

Děj se odehrává v Sierra Leone, ale film se natáčel především v Jihoafrické republice a v Mosambiku. V Sierra Leone se jezdí vpravo, ale protože se filmová produkce pohybovala především v jiných státech, kde se jezdí vlevo, zůstalo tomu tak i ve filmu.

Slíbené protézy pro místní komparz

Filmoví tvůrci pro film získali i několik desítek místních lidí s amputovanými končetinami. Těm slíbili krom honoráře i nové protetické končetiny. Bohužel si na ně ale nešťastníci museli počkat až do premiéry filmu v prosinci, kdy bylo potřeba zvýšit povědomí o filmu a nahnat lidi do kin.

Film měl dopad na průmysl s diamanty

Jelikož snímek vrhá negativní obraz na diamantový průmysl, zástupci některých firem se rozhodli, že s tímto pohledem na své odvětví budou bojovat. Již před uvedením filmu do kin se tak mnozí dovozci drahých kamenů z „problémových zemí“ snažili pomocí celostránkových inzerátů v amerických médiích uvést věci na pravou míru.

Film poukazuje i na jiné politické a společenské problémy, než jsme zvyklí vídat v médiích. Jedná se o výborný počin režiséra Edwarda Zwicka.