I nejtrpělivější manželka se vzbouří, když ji manžel zlikviduje chloubu její pěstitelské činnosti kvůli fabrice

I nejtrpělivější manželka se vzbouří, když ji manžel zlikviduje chloubu její pěstitelské činnosti kvůli fabrice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ze zlatého fondu se vrací francouzská komedie Jeden hot a druhý čehý. Louis de Funès a Annie Girardot vytvořili jedno z nejnezapomenutelnějších manželství v dějinách klasické francouzské komedie.

Manželé jsou na nože kvůli fabrice

Guillaume je starostou provinčního města a průmyslníkem na pokraji bankrotu. Jeho továrna, která prosazuje výrobu bez znečišťování životního prostředí, dostane velkou zakázku od japonského průmyslníka. Jenže mu chybí prostory pro výrobu a skladování těchto zařízení, protože továrna je už na hranic svých možností.

Guillaume nedostane povolení pro rozšíření fabriky, a proto improvizuje a rozšiřuje provoz do vlastního domu. Jenže ani to nestačí, a tak zabere i zeleninovou zahradu. To je ovšem už moc na jeho ženu. Když ji zlikviduje i skleník, válka začíná.

Velký šéf ve fabrice nemá oproti mstivé manželce moc šancí. Je chytrá, odhodlaná a pěkně naštvaná.

Dokonce se rozhodne kandidovat proti manželovi na starostku městečka. Od manžela sice nejprve sklidí posměch, ale sveřepý továrník si brzy uvědomí, že šance manželky na vítězství nejsou malé.

Annie Girardot na sklonku života přišla o všechny své vzpomínky

Annie Giraldot, zdroj: NBC Universal / © Česká televize

Annie Girardot byla pro Funèse rovnocennou partnerkou a byla označena jako „nejlepší dramatický temperament poválečné doby“. Nejúspěšnější období její tvorby byly sedmdesátá léta, kdy měla štěstí na řadu kasovních trháků. Poslední roky života trpěla Alzheimerovou chorobou, která ji postupně připravila o všechny vzpomínky. 

Komedie Jeden hot a druhý čehý přilákal při premiéře do kin téměř tři miliony diváků. Váže se k ní jedna zajímavá epizoda.

Francouzský režisér Jean-Pierre Mocky napadl produkci filmu u soudu za plagiátorství. V minulosti podobný scénář ukazoval Funèsovi, a proto pojal podezření, že mu byl jeho nápad ukraden. Vysoudil si 250 tisíc franků, ale nebylo to pro něj vítězství, protože filmový průmysl od něj dal ruce pryč. Tenkrát se tyto věci neřešily u soudu a on ztratil v branži důvěru.

Jedním z důvodů, proč Girardot dostala roli, byla její výška 163 cm. Funès měřil jen o dva centimetry více. Právě tato skromná výška a otcova anamnéza tuberkulózy ochránila herce před vstupem do armády ve druhé světové válce. Vojenští lékaři ho povolali 4x a vždy vyvázl.

Můžete vidět 19. a 20. července na ČT2.

Zdroj článku: