Koronavirus stopl Vary, o filmy však nadšenci nepřijdou

Koronavirus stopl Vary, o filmy však nadšenci nepřijdou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Přípravy na letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos zastavila pandemie koronaviru. Přesto o filmy fanoušci nepřijdou. Co nás tedy čeká letos?

Vary letos pouze v kině

Oficiálně se 55. ročník přesouvá až na červenec roku 2021. Vary tedy v červenci utichly, tradici však zůstalo učiněno za dost. Ačkoli se musel festival obejít bez celebrit na červeném koberci, v pozměněné podobě ovládl tuzemská kina.

Projekt nahrazující původní ideu festivalu založenou na setkání tvůrců i filmových nadšenců dostal název Tady Vary a konal se ve dnech 3. až 11. 7. 2020. Probíhal v kinech napříč celou Českou republikou a nabídnul pestrý výběr mimořádných snímků, které jednoduše stojí za to vidět. Celkem se do výběru dostalo 16 filmů, které promítá téměř 100 kin.

Podařilo se tak zachovat stěžejní myšlenku, která dělá karlovarskou přehlídku filmů jedinečnou: Filmový prožitek umocní, pokud je sdílen. Vzhledem k uvolnění opatření souvisejících s nákazou si tak atmosféru u kvalitních filmů budou moci zájemci užít alespoň před plátny kin. 

O filmy nouze nebude

Jak se vyjádřil pro média prezident festivalu Jiří Bartoška, v programu se počítá s tituly, na které se mohli původně těšit návštěvníci ve Varech.

Sami pořadatelé tak lákají například na filmový portrét zpěváka Mira Žbirky, řečeného Meky. Ten vznikl pod režijní taktovkou Šimona Šafránka, jemuž se podařilo shromáždit velké množství archivních i jiných materiálů.

V obnovené premiéře zazáří také kultovní Kouř režiséra Tomáše Vorla. Za pozornost stojí rovněž norský snímek Jít krást koně, který si z letošního Berlinale odvezl Stříbrného medvěda. Působivá komediálně laděná romance Než skončí léto předkládá divákovi se sympatickou lehkostí tradiční motiv o lásce vznikající pod křídly smrti.

Aby nebyl výpadek tradičního festivalu tak citelný, organizační tým MFF Karlovy Vary si navíc pro příznivce kinematografie kromě spontánně vzniklé akce Tady Vary připravil v termínu 18. až 21. listopadu „půltý“ ročník, který má částečně suplovat právě zrušený festival. Filmy už se „podívají“ přímo do Varů.