Klícka: Hodinka zábavy se Stellou Zázvorkovou a její trochu živější rodinkou

Klícka: Hodinka zábavy se Stellou Zázvorkovou a její trochu živější rodinkou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Televizní inscenace z roku 1971 s humorem a nadsázkou divákům naservírovala trampoty jedné velké rodiny v malém bytě. Bytová krize byla u filmařů velmi oblíbená, protože množství lidí, které spolu nedobrovolně z nutnosti sdílí malý prostor, je přímo líhní komických situací.

Sehnat lepší bydlení by si šéfová domácnosti v podobě diktátorské matky (Stella Zázvorková) přála výměnou za prostornější byt, a tak by rodina zůstala pěkně pohromadě. Zatímco nejstarší dcera (Alena Vránová) už se smířila s tím, že zůstane „na ocet“, protože matka všechny potencionální nápadníky už dávno odradila, prostřední dcera (Jaroslava Obermaierová) chce získat byt, na který sbírá body.

Dnes už tento systém budí úsměv na tváři, ale protože bytů bylo málo, existovaly různé způsoby, jak se v dlouhém pořadníku posunout dopředu a blíž k vysněnému cíli. Prostřední dcera chtěla pro svou mladou rodinu své bydlení, aby se zbavila nadvlády matky a malého syna mohla vychovávat podle sebe.

A ve svým vlastním bytě nebudu mít na záchodě smeták! 

Body se získávaly různě, za dítě v rodině, za členství v bytovém družstvu, za nevyhovující soužití s ostatními členy rodiny. Právě za tímto účelem pořádala rodina pravidelně divadelní představení pro sousedy, kdy se hádali, házeli si kufry na chodbu a dělali takový randál, aby každý pochopil, že tak se žít nedá.

Daniela Kolářová
Daniela Kolářová | Zdroj: © Česká televize

Nejmladší Vendulka (Daniela Kolářová) vše s nadhledem sleduje a do divadelních představení už zapojuje i svého přítele Honzu (Jiří Hrzán). Její smích je slyšet všude a její matka ho komentuje slovy:

Neřehtej se jako kobyly v Chuchli!

Dvojitá schůzka, kdy se má dostavit majitelka prostornějšího bytu obhlédnout byt nabízený k výměně, se nešťastně potkala s návštěvou bytové komise, což samozřejmě divákům nabízí další várku humoru.

Černobílá komedie se docela povedla

Antonín Moskalyk dokázal i v omezených podmínkách natočit poměrně zdařilou crazy taškařici, kterou si rádi shlédnou hlavně příznivci retro tvorby.

Daniela Kolářová je zde jako ztřeštěná mladá holka opravdu hodně zábavná i hezká a když seriáloví příznivci Ulice uvidí, jak elegantní a hezká byla „bába Nyklová“ (Obermaierová), tak tomu ani neuvěří.

Sestavu doplnili i další herci: Jiří Vala, František Hanus, Libuše Havelková, Karolína Slunéčková, Lída Roubíková. Jiří Krampol, Stanislav Moučka a Ladislav Trojan.

Komedii si můžete připomenout 5. 11. na ČT1 v odpoledních hodinách.

Zdroj článku:
  • Autorský text