Kvíz: Jan Werich, naše nejznámější a nejváženější divadelní a filmová legenda

Kvíz: Jan Werich, naše nejznámější a nejváženější divadelní a filmová legenda
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jan Werich byl jedním z nejvýznamnějších umělců 20. století. Na rozdíl od většiny jiných měl navíc kariéru, která zahrnovala působení v období první republiky, během druhé světové války i po ní.

Mládí Jana Wericha

Jan Werich se narodil na pražském Smíchově v roce 1905. Důležitým milníkem v jeho životě se stala studia na gymnáziu v Křemencově ulici, kde se poprvé setkal se svým nejvýznamnějším hereckým partnerem Jiřím Voskovcem. Po dokončení gymnázia se Jan Werich pokoušel o vysokoškolské studium, nikdy jej ale nedokončil.

V roce 1927 si Werich s Voskovcem připravili studentské představení nazvané Vest Pocket Revue. Jeho umělecká úroveň jej následně dovedla do Umělecké besedy a také do Osvobozeného divadla. Společně s Jaroslavem Ježkem se v následujících letech stali nejvýraznějšími postavami divadla a úspěšně pronikli i do filmu.

Na podzim roku 1938 (tedy ještě před vznikem Protektorátu) byla Osvobozenému divadlo odebrána na nátlak Německa divadelní licence. Werich a Voskovec odjeli do Francie a následně do USA, kde zůstali po celou dobu druhé světové války.   

Poválečné období

Po návratu z exilu se Werich s Voskovcem pokusili o obnovení Osvobozeného divadla. Tento pokus se však ukázal jako neúspěšný, a to z několika důvodů. Doba se změnila a jejich původní politická satira, která byla ve své podstatě levicová, naprosto nezapadala do tehdejší politické reality. Stále častěji se začaly objevovat také rozpory mezi oběma umělci.

V roce 1948 se cesty Wericha a Voskovce definitivně rozdělily. Jiří Voskovec podruhé emigroval, opět nejprve do Francie, poté do Spojených států. Jan Werich v Československu zůstal a stal se ředitelem Divadla ABC. Do jisté míry dokázal Jan Werich navázat na předválečnou éru spoluprací s Miroslavem Horníčkem.

Úspěšný byl Werich i jako filmový herec, pohádky Císařův pekař – Pekařův císař nebo Byl jednou jeden král se staly doslova klasikou. Proslulost si získal i jako dabér animovaného filmu Stvoření světa nebo pro svoji roli v televizních filmech Pan Tau. Jan Werich zemřel v Praze v roce 1980 ve věku 75 let.