Jak utratit 50 milionů korun za film, který už nikdo nechce vidět

Jak utratit 50 milionů korun za film, který už nikdo nechce vidět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 2015 šla do kin „komedie“ Wilsonov, kterou režíroval Tomáš Mašín. Propagace lákala na nejdražší českou komedii všech dob, kde se na ničem nešetřilo – s rozpočtem 50 milionů mělo jít o dílo, které se zapíše do dějin porevoluční kinematografie.

Tomáš Mašín není rozhodně „neuměl“ – s filmem 3 sezóny v pekle, za který získal tři České lvy, dokázal své kvality. Jenže místo kasovního trháku se z detektivní komedie Wilsonov stal nikým nedoceněný propadák, který ani televize moc často neuvádí. Když už na to ale přijde, tak běží pozdě večer.

Wilsonov je gejzírem vizuálních gagů, rychlopalných slovních přestřelek a silné, stylizované výtvarné formy. Rád bych, aby se divák především bavil. Nejen vtipnými dialogy, ale i detektivní zápletkou a mystifikací,

uvedl o filmu režisér Tomáš Mašín v době premiéry pro aktuálně.cz.

Vojtěch Dyk na kole
Vojtěch Dyk na kole | Zdroj: Petr Dobiáš / © Česká televize

To, co ve filmu viděl režisér, tam bohužel nenašli diváci, a to ani v kině, ani doma u televize, kde film sice občas protrpí, když je to nic nestojí, ale že by kvůli této předražené slátanině někdo ponocoval, to asi ne.

Pan Mašín zřejmě propadl kouzlu Mazaného Filipa a kultovní komedie Adéla ještě nevečeřela, které se chtěl vyrovnat. Marně. Film byl sice výpravný, což nasvědčuje tomu, že rozhazoval peníze po hrstech, ale humor se nekonal. Naznak vtipu úplně zastínilo dalších deset neúspěšných pokusů. Z toho všeho zůstala pachuť hereckého umění Vojtěcha Dyka, který je sice vynikajícím hudebníkem a zpěvákem, ale z nepochopitelného důvodu se snaží prosadit i jako herec. S hezkou tvářičkou mu to občas vyjde v nějaké hodně romantické komedii, ale stejně jako Ben Affleck postrádá sebekritiku. (Americký fešák je zase skvělý režisér, ale má neustále ambice být hereckou hvězdou.)

Jiří Macháček se sice snažil, ale nebylo mu to moc platné. Tak snad se u těch „vtipných“ hlášek pobavil alespoň on.

Pokud se přistihnete, že zíráte při sledování tohoto skvostu na hodiny a čekáte, kdy už to skončí, určitě nebudete sami. Pokud budete doufat, že alespoň konec stojí za to, nejspíš se do sledování ani nepouštějte.

Jiří Macháček
Jiří Macháček | Zdroj: Petr Dobiáš / © Česká televize

A vlastně, tak úplně zadarmo to veledílo nebylo. Vzniklo ve spolupráci s Českou televizí. A ta by neměla rozhazovat peníze z koncesionářských poplatků, když už je musíme platit. O zapojení Státního fondu kinematografie ČR a Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie je lépe pomlčet.

K vidění 15. srpna na ČT1 ve 21:55.

Zdroje článku: