Jak je na tom film „Marťan“ ve srovnání s realitou možného dlouhodobého pobytu na nepříliš přátelském Marsu

Jak je na tom film „Marťan“ ve srovnání s realitou možného dlouhodobého pobytu na nepříliš přátelském Marsu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už pár let se píše o možnosti trvalého osídlení Marsu. A protože to jde filmařům o něco rychleji než vědcům z NASA, Ridley Scott už nám naservíroval v roce 2015 Matta Damona v roli zapomenutého astronauta na Marsu.

Režisérovi se povedlo z vesmírných záběrů vytvořit fantastickou podívanou, kterou dotváří sympatický biolog Mark Watney, který zahradničí, poslouchá hudbu, kterou nesnáší a disciplinovaně se snaží přežít den za dnem. I se svými téměř beznadějnými vyhlídkami se nevzdává a používá všechny své znalosti k tomu, aby něco vymyslel. Herec Matt Damon tak v atraktivních kulisách předvedl one-man show a svými průpovídkami nás bavil celé dvě hodiny.

Čtěte také: Nejhorší filmy všech dob: Plan 9 from Outter Space aneb když se veškerá snaha nevyplatí

A jak se tvůrci drželi reality:

• Filmový hrdina velkou část času tráví v modulu bydlení – v Habu. Ten měl sloužit jako zázemí pro posádku během expedice. V reálu má NASA v jednom ze svých oddělení nasimulované podmínky z Marsu. Ve dvojpodlažním stanovišti si astronauti nacvičují pobyt na Marsu. Stanoviště je tvořeno obytnou částí, pracovnami, hygienickým modulem a přechodovou komorou.

• Ve filmu si nedobrovolný kolonizátor „rudé planety“ dokáže vypěstovat brambory. Jak to ale bude v reálu, až se člověk na Marsu usadí?

Budoucí astronauti budou muset být soběstační s výrobou kyslíku, světla, tepla, vody a jídla. Nezávislosti v jídle lze docílit jen vlastním pěstováním surovin přímo na místě v umělém a soběstačném systému. Dodávky ze Země by trvaly 9 měsíců, a kromě ekonomického aspektu se musí počítat i s tím, že se cestou může něco nečekaného přihodit.

Čtěte také: Zdá se, že omezené cestování se podepsalo i na výskytu UFO, tak zavzpomínáme na povedené snímky z historie

Dnes už na vesmírných stanicích probíhají první zahradnické pokusy pomocí červených a modrých LED diod, které jsou energeticky nenáročné.

• Posádka Ares 3 měla na vodu dokonalý recyklační systém. Podobně se hospodaří s vodou na vesmírných stanicích, takže to rozhodně není ten nejsložitější problém.

Čtěte také: Osudový dotek: Který herec musel kvůli své roli v přibrat a kdo měl původně ztvárnit hlavního hrdinu

• Zapomenutý astronaut se pohybuje většinou v Habu a pokud vychází ven, dýchá z kyslíkové lahve. Na vesmírných stanicích se kyslík vyrábí z vody elektrolýzou. Pro dlouhodobou misi na Mars se optimální způsob zatím hledá. Vědci vsází na urychlovač a molekuly oxidu uhličitého a jeho chemické reakce se zlatem.

• Mark Watney tráví většinu solů (dnů na Marsu) uvnitř skafandru. Ten musí být bezpečný, flexibilní a spolehlivý. Právě pro Mars se pracuje na skafandru, který se bude navíc snadno svlékat, aby se zamezilo zanesení červené půdy do obydlí a předešlo se poškození technologií.

Pokud srovnáme film a realitu i v mnoha dalších aspektech (solární panely, radioizotopový generátor, iontový pohon atd.), film z toho vlastně vychází velmi dobře a tvůrci si vše poctivě nastudovali, aby se co nejvíce přiblížili k budoucí realitě.