Filmy s biblickou tématikou umí vzbudit mnoho vášní aneb které snímky způsobily poprask ve Vatikánu

Filmy s biblickou tématikou umí vzbudit mnoho vášní aneb které snímky způsobily poprask ve Vatikánu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Právě v období na konci roku se lidé v dodržování tradic a zvyků vrací k biblickým motivům a ty se také často staly inspirací pro tvůrce filmů. Tyto filmy mají vždy velice silný emotivní náboj a přivádí i ateisty k zamyšlení. Pojďme se na některé z nich podívat zblízka.

• UMUČENÍ KRISTA (2004), režie Mel Gibson, hodnocení 72 %

Film podává velice bezútěšný pohled na poslední okamžiky života Ježíše z Nazaretu, když o jeho osudu rozhodl lid a chtěl jeho smrt. Ježíš tak s křížem odchází na vrchol Golgoty, kde je jeho zmučené tělo přibito na kříž. Tam umírá.

Celý film je natočený hodně realisticky a Jim Caviezel, který ztvárnil Ježíše, si prošel 14 těžkých natáčecích dnů. Dny trávil dlouhé hodiny v maskérně, aby jeho vzhled bitého a mučeného muže byl realistický, a to se povedlo. Samotný kříž vážil 70 kg a na vrchol hory v zimě vystupoval pouze oblečený kusem plátna. A je téměř neuvěřitelné, že herce během natáčení zasáhl blesk, když šel pod deštníkem s asistentem režie. Sám herec na zajímavé natáčení vzpomíná i přesto rád.

• POSLEDNÍ POKUŠENÍ KRISTA (1988), režie Martin Scorsese, hodnocení 83 %

Willem Dafoe představuje Ježíše Krista jako člověka plného pochyb, tužeb a nejasných přání, který se rozhoduje, přemýšlí a trpí.

Martin Scorsese po přečtení knihy Nikose Kazantzakise byl tak zasažený dějem, že si film u společnosti Universal prosadil a rozhodl se pro natáčení i s velice malým rozpočtem.

Samotný film po uvedení do kin způsobil doslova poprask. Církev byla pobouřená, věřící zmatení. Dokonce se objevila i hrozba bombových útoků na budovy, kde se v kinech film promítal. I čeští duchovní byly proti uvedení snímku do kin.

• JEŽÍŠ NAZARETSKÝ (1977), režie Franco Zeffirelli, hodnocení 81 %

Ani herec Robert Powell to neměl při natáčení Ježíšova příběhu lehké. Při výstupu na horu musel nést opravdový trám, protože režisér věřil, že dojem utrpení bude pravdivější. Při scéně samotného ukřižování, kdy byl herec vyzvednutý za pomocí lan, se část konstrukce zřítila a jen pohotový zásah jednoho z kaskadérů zabránil tomu, že neměl vykloubené nebo utržené ruce.

Film se nesoustředil jen na Ježíše, ale i na dobu, život v polopoušti a křesťanskou společnost v té epoše.

Ve snímku si zahrálo 220 herců a 1000 komparzistů. Ze známých tváří zde poznáte Petera Ustinova, Michaela Yorka, Antohony Quienna, Laurena Oliviera, Annu Bancroft, Olivii Hussey, Claudii Cardinale.

Jde o jediné Vatikánem schválené zpracování biblického příběhu. Vatikán uvedl film na čtvrté místo v seznamu děl podporujících víru (za snímky Schindlerův seznam, Evangelium svatého Matouše, Život je krásný).