Nemusíte být dítě, abyste si pustili film od Disney. Tyto kreslené pohádky se hodí i na večer s přítelem

Nemusíte být dítě, abyste si pustili film od Disney. Tyto kreslené pohádky se hodí i na večer s přítelem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Říká se, že ten, kdo si myslí, že Disney je jen pro děti, nikdy tyto kreslené snímky nepochopil. Jasně, hlavní „klientela“ těchto kreslených snímků jsou nezletilí, ale to neznamená, že byste si ji jako dospělá žena nedokázala vychutnat.

Pocahonthas (1995) – 73 %

Disney si dlouho pohrával s myšlenkou natočit animovanou verzi Romea a Julie, takže když se legendární režisér Mike Gabriel rozhodl vyrobit film „Pocahontas“, dostal téměř neprodleně velký souhlas od šéfů. Příběh je volně založen na životě skutečné indiánské ženy a jejím setkání s anglickým kolonialistou jménem John Smith.

I když někteří domorodí Američané tvrdí, že „Pocahontas“ překrucuje historii, jiní ji chválí za to, že je jedním z prvních případů, kdy popkultura uznává brutální úmysly anglických osadníků.

Nelze popřít, že Pocahontas je ohromující, s ostrou animací a nádhernými sekvencemi – kdo by mohl zapomenout na tekoucí křídu v Colours of the Wind? S ikonickými písněmi, které získaly dva Oscary, a příběhem, který poukázal na neetické vyhlazení kmenů, je „Pocahontas“ jedním z nejzábavnějších a nejvíce podnětných filmů od Disneyho.

Zvoník u Matky Boží (1996) – 73 %

„Zvoník u Matky Boží“ přináší gotický román Victora Huga na velké plátno a nešetří jeho zacházením s infanticidou, sexuálním násilím, náboženským zatracením a genocidou. Navzdory tomu, že je to jeden z nejtemnějších filmů Disney, jaký kdy byl natočen, je to současně také jedním z nejdojemnějších.

Když Esmerelda zírá do tváře Panny Marie v jeskynních sálech kostela a zpívá svou dramatickou píseň, snímek zdůrazňuje, jak může být společnost pokrytecká. Navíc zde zahlédneme s padouchem Frolem nejspíše druhou nejhrozivější postavu celého Disney-vesmíru (hned po lvem Scarem).

S pečlivou režií Garyho Trousdalea a Kirka Wise film podstupuje mnohá rizika v tónu a vyprávění. A naučí nás, že být morální není vždy lehké.

Zootropolis: Město zvířat (2016) – 84 %

„Zootropolis“ měl možná smůlu, že se po mega úspěchu „Ledové královny“ trochu ztratil z paměti diváků, ale přesto si zaslouží patřit mezi největší filmy od Disney. Zobrazením doutnajícího napětí mezi predátory a kořistí, bývalými nepřáteli, kteří nyní žijí vedle sebe, se film může přímo ponořit přímo do komplikací.

V centru ději je zcela odlišná dvojice, zajíc Judy Hopková a lišák Nick, kteří čelí nečekaným problémům a dokáží dokonce zachránit idylu v celém městě. A už jen to město by si zasloužilo vlastní pokračování, ať už díky jednotlivým čtvrtím, jako například Sousedství Sahara anebo Tundrov, úřadem, ve kterém pracují výhradně lenochodi anebo místní superhvězdou „Gazelou“, jejíž hlas patří zpěvačce Shakiře. 

Zdroje článku: