Mrazivý dokument o tragických haváriích letadel Boeing na Netflixu

Mrazivý dokument o tragických haváriích letadel Boeing na Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
18. února přichází na Netflix dokumentární film, který zkoumá fakta vedoucí k haváriím letadel Boeing, při kterých zemřelo 346 lidí. V důsledku pádu dvou letadel a tragických důsledků bylo ze vzduchu staženo a postaveno mimo provoz všech 387 letadel stejného typy.

Začalo velké vyšetřování, co stojí za podezřelými haváriemi. Výsledné šetření prokázalo nekalé praktiky společnosti Boeing, které vyústily ve dvě letecké havárie v poměrně krátké době.

Vyšetřování stálo Boeing odhadem 20 milionů dolarů na pokutách a poplatcích za právníky. O dalších 60 miliard dolarů firma přišla v důsledku zrušených objednávek na dalších 1200 letadel.

V roce 2021 byl zákaz k provozu těchto letadel zrušen a letadla byla znovu certifikovaná pro komerční lety ve Spojených státech i v zahraničí.

V mrazivém dokumentu režisérka Rory Kennedy odhaluje nedbalost a nenasytnost firmy, vedoucí ke dvěma haváriím v rozmezí pouhých pěti měsíců. Film vznikl za podpory odborníků na letectví, novinářů, bývalých zaměstnanců Boeingu a rodin obětí. Odhaluje praktiky vedoucí ke snižování provozních nákladů a zatajování skutečností ve společnosti, která měla kdysi punc poctivé a spolehlivé značky.

Dokument se snaží najít odpovědí na palčivé otázky týkající se havárií a zodpovědnosti za zmařené životy, kterou Boeing nehodlal nikdy přiznat.

Během premiéry dokumentu na festivalu Sundance poskytla režisérka Kennedy rozhovor pro The Wrap, kde uvedla:

Bojujeme s jednou z největších korporací na světě, která je až příliš zaměřená na zisk, a musíme nechat zaznít každý hlas, který nám pomůže tuto situaci změnit. Musíme udělat vše proto, abychom se vyhnuli třetí havárii a Boeing musí pochopit, že ošizení bezpečnosti pasažérů v letadlech, se firmě nevyplatí. Prostřednictvím dokumentu musí lidé v mnoha zemích vědět, že tato letadla stále nejsou bezpečná.

Podle kritiky je film velice tvrdý a plný zajímavých argumentů, které nepřímo zodpovídají na otázku, kdo je za smrt 346 lidí zodpovědný.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.thewrap.com