Halina Pawlowská a její příběhy psané životem. Které filmoví diváci milují a které nejvíce propadly

Halina Pawlowská a její příběhy psané životem. Které filmoví diváci milují a které nejvíce propadly
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Halina patří mezi nejčinorodější ženy v české kultuře. Její knihy jsou čtenářům blízké, protože do nich umně umí zakomponovat příběhy ze svého života a neváhá se podělit o zážitky rodiny a přátel. Vytváří tak humorné příběhy plné lidskosti a mezilidských vztahů.

Kromě napsání 29 knih se podílela na scénářích čtyřiceti televizních komedií, tří seriálů a 4 celovečerních filmů. Za scénář k filmu Díky za každé dobré ráno obdržela Českého lva a také cenu Nadace Sundace Roberta Redforda. Se scénářem k filmu Vrať se do hrobu vyhrála v roce 1990 soutěž o nejlepší československý scénář.

Díky za každé nové ráno (hodnocení 74 %)

Pojďme si připomenout skvělou českou komedii z roku 1994, kterou do scénáře podle knihy zpracovala samotná spisovatelka a režie se ujal její dlouholetý kamarád Milan Šteindler.

Halina v příběhu zúročila vzpomínky na život své rodiny, a tak vznikla zábavná podívaná s hlavní hrdinkou Olgou, která se potýká s problémy dospívání jak ve vztahu ke svým vrstevníkům, tak i ke své velké a činorodé rodině.

Milan Šteindler se zde projevil jako skvělý režisér a je škoda, že se nevydal v kariéře tímto směrem a ztratil se někde v roli šaška.

Ivana Chýlková sice nepůsobila jako dorostenka, ale populární herečka se s rolí Olgy dokázala poprat a už jen její vzhled vyvolává úsměv na rtech.

Celý film je ovšem hereckou operou ukrajinského otce Olgy, kterého ztvárnil polský herec Franciszek Pieczka. Za svou roli obdržel nominaci na Českého lva.

Pokud patříte ke starší generaci, určitě si polského herce vybavíte v seriálu z roku 1966 Čtyři z tanku a pes, což byl ve své době populární příběh z polské tvorby.

Kromě Ivany Chýlkové si ve filmu zahrála celá řada známých herců: Alena Vránová, Barbora Hrzánová, Tereza Brodská, Tomáš Hanák, Miroslav Etzler, Karel Heřmánek, Petr Čepek a další.

Malou roličku Ukrajinky si zde zahrála Halina.

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci (hodnocení 21 %)

Komedie v režii Filipa Renče byla velkým propadákem a ani Klára Issová v hlavní roli filmu nepomohla.

Vrať se do hrobu (hodnocení 74 %)

Halina má za sebou ale celou řadu povedených projektů. Určitě si vybavíte úspěšný film z roku 1989, kde se režie opět ujal Milan Šteindler a zahrál si dokonce i hlavní roli, kterou měl původně dostat Miroslav Vladyka.

Hlavní postava Víťa Jakoubek pracuje jako sociolog a vrací se kvůli výzkumu do školních lavic, kde se překvapivě rychle zabydlí a stane se oblíbeným u spolužáků, a hlavně u jedné spolužačky. To nenese moc dobře manželka, která má najednou místo dospělého muže doma puberťáka. Vzniká cela řada veselých i vážných situací, které pobaví i po letech.