Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím: Z mnoha zpracování se dnes diváci nejraději vrací ke Švejkovi s tváří Rudolfa Hrušínského

Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím: Z mnoha zpracování se dnes diváci nejraději vrací ke Švejkovi s tváří Rudolfa Hrušínského
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I letošní závěr roku polechtá naše bránice ta nejlidovější postava československé kinematografie – voják Švejk v režii Karla Steklého, a to hned dvojitou porcí. Román Jaroslava Haška přitahoval filmaře už dávno předtím, než vznikly tyto komedie z roku 1956 a 1957.

V roce 1925 si veselou postavičku vypůjčil do filmu režisér Karel Lamač a o pár let později, v roce 1930 a 1931, to znovu zkusil Martin Frič. Švejk se objevil na filmovém plátně také v animované a loutkové podobě. A i v tomto tisíciletí nezbývá nic jiné, něž před autorem knižní předlohy Jaroslavem Haškem smeknout. Nebyl to jednoduchý člověk a jeho osobní lékař jednou pronesl:

Hranice mezi genialitou a šílenstvím bývají jemnější a ostřejší než ostří břitvy.

Příběh, který je plný satirické kritiky rozkládající se státní moci i vojenské mašinérie, dokáže nenásilnou formou přinést do našich domovů i po mnoha letech vždy dobrou náladu. A to od vydání knihy uplynulo přes sto let.

Jaroslav Hašek byl tak trochu podivín a dnes by byl označený jako rebel. Dokázal však své ostře kritické názory umně zabalit do humoru a stal se oblíbeným autorem příspěvků do humoristických časopisů. Pověstný byl také svou chutí k životu a ke společenskému vyžití. Jeho mnohadenní flámy po městských putykách byly pověstné.

Teprve druhá z jeho manželek v něm však objevila jeho opravdovou podobu, kterou tak umně schovával. Byl podle ní velice citlivým člověkem, který se hodně trápil a deprese schovával za bujaré veselí. Nápad napsat povídku o vojínovi (Pitomec u kumpanie) přišel na svět při jeho pobytu v ústavu pro chorobomyslné. A zrodil se Švejk.

Prostřednictvím této postavy mohl Hašek vyjádřit posměch i opovržení ke společnosti, a protože to udělal humorným způsobem, stvořil geniální dílo, které je dnes považováno za národní poklad. Styl knihám dal také Haškův přítel Josef Lada, který Švejkovo dobrodružství vyšperkoval svými kresbami.

K filmům

Film Dobrý voják Švejk zpracovává události z prvního románového dílu, zatímco snímek Poslušně hlásím se věnuje hrdinovým příhodám z cesty na frontu a v bitevním poli.

Pražský obchodník se psy Josef Švejk se po atentátu v Sarajevu dostává náhodně do konfliktu s rakouskouherskou mašinérií. Po zatčení za urážku císařského majestátu je navzdory diagnóze notorického blba povolán do armády. Tam se postupně ocitá ve službách opileckého feldkuráta Katze, kterého mistrně zahrál Miloš Kopecký, a sukničkářského, elegantního nadporučíka Lukáše v podání Svatopluka Beneše. Rudolf Hrušínský za svůj život vytvořil celou škálu skvělých a nezapomenutelných rolí, k nimž lidový hrdina Švejk rozhodně patří.

(Prvním filmovým Švejkem byl herec Karel Noll, po něm se v této roli představil Saša Rašilov.)

Filmy jsou ve vysílání 28. a 29. prosince na ČT1.

Zdroje článku: