Začátkem roku budou jásat fanoušci Clinta Eastwooda. ČT přinese hned několik westernů, které se zapsaly do dějin žánru

Začátkem roku budou jásat fanoušci Clinta Eastwooda. ČT přinese hned několik westernů, které se zapsaly do dějin žánru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pověste je výš/Pověste je vysoko je návratem sympatického dlouhána do americké produkce, a to poté, co natočil několik podařených filmů v Evropě, které režíroval Sergio Leone. Tentokrát na režisérskou židli usedl Ted Post.

V roli Jeda Coopera přežije vlastní oběšení a rozhodně si to nenechá líbit. Známý filmový kritik Roger Ebert, který za svou práci získal prestižní Pulitzerovu cenu, se zmínil, že je nadšený návratem ikonického herce do Spojených států poté, co rozstřílel všechny lokality ve Španělsku, jižní Itálii a Sicílii. Trochu si rýpl, že herci v předchozích filmech, kde pracovali jako komparz za padesát centů, nemluvili dobře anglicky, byli špinaví, zpocení, obscénní, zjizvení a neustále na všechno plivali.

Nebyl daleko od pravdy, ale i tak se trojice filmů z dílny Sergia Leoneho (Pro hrst dolarů, 1964, Pro pár dolarů navíc, 1965, a Hodný, zlý a ošklivý, 1966) stala součástí toho nejlepšího, co westernový žánr nabízí.

Ve westernu Pověste je vysoko jde stejně jako v předchozích filmech o pomstu. Jed v podání Eastwooda to má trochu jednodušší, protože se mu na hrudi objeví odznak strážce zákona a on se vypraví na svou další misi, aby nasbíral další šrámy, jizvy, puchýře a sbírku poražených nepřátel.

V tomto období by ani od Clinta Eastwooda nikdo neočekával něco jiného. Jeho pohledy upřené do dálky a kolty vždy po ruce nechávají dodnes snít nejednoho dospívajícího chlapce.

Tento film pojednával o trestu smrti a bezpráví. Cítil jsem, že nastal ten správný čas – a to, i když se jednalo o menší snímek – v tomto ohledu sám sebe překonat, 

ohlédl se s odstupem času za tímto westernem sám herec.

O filmu

záběr z filmu
záběr z filmu | Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer / © Česká televize

Clint Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu kromě života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company.

Zajímavosti

Pro herce šlo o první velkou roli v hollywoodském filmu. Hodně si role považoval a odmítl další nabídky v projektech jako Tenkrát na Západě nebo Mackennovo zlato.

Natáčelo se v Las Cruces v Novém Mexiku a také v Arizoně a Kalifornii.

K vidění 4. 1. večer na ČT2.

Zdroje článku: